Αγροτικός Τομέας της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κάλυμνο: Θερισμός και αλώνισμα με τον παραδοσιακό τρόπο

Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τη σοδειά του σταριού, που σπείραμε τον περασμένο Νοέμβριο. Η ομάδα μας ξεκινώντας από νωρίς το πρωί πέρασε τα στάδια του θερισμού και του αλωνίσματος, όπως γινόταν στο παρελθόν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Ήταν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Μπορεί να μην περιλάμβανε ζώα η όλη διαδικασία, αλλά ως επί το πλείστον ακολουθήσαμε βήμα βήμα τα στάδια, τον θερισμό στο χωράφι, τη μεταφορά στο παραδοσιακό κυκλικό αλώνι, το αλώνισμα, δηλαδή την εξαγωγή των κόκκων του σιταριού με πάτημα και χτύπημα των χόρτων και κατόπιν με καθάρισμα-διαχωρισμό των κόκκων από τα χόρτα.

Όλα αυτά μέσα σε κλίμα χαράς και μεγάλης ευλογίας, αφού είχαμε μαζί μας τον π. Κασσιανό και τις ευχές του γέροντα Κυπριανού και του πατρός Θεοκλήτου.

Επιπλέον, η επαφή με τη φύση και η αγαπητική σχέση μεταξύ μας τροφοδότησαν άριστα τις επιδόσεις μας και παρόλη τη σωματική κούραση, φέραμε εις πέρας την αποστολή μας, που για πρώτη φορά μας είχε ανατεθεί.  

Καλούμε όλο τον κόσμο να δοκιμάσει ανάλογες δράσεις, όχι μόνο για παραγωγή της τροφής μας, αλλά και για ψυχοθεραπεία, υγεία, χαρά και ευλογία.