Ψηφίστηκε τροπολογία: Βεβαίωση εμβολιασμού για όσους κάνουν εμβόλιο

Βεβαίωση εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι όσοι κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Στην ίδια τροπολογία, μάλιστα, διευκρινίζεται ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών, για παράδειγμα δημιουργείται σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζόμενων, τίθεται σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καθορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται τα κριτήρια προτεραιοποίησης των πολιτών που θα προσέρχονται προς εμβολιασμό.

Παράλληλα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων εμβολίων και την ταχύτερη δυνατή διάθεσής τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να διαθέτουν προσωπικό για το συντονισμό και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

Με αφορμή, μάλιστα, τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και μια ακόμα του Στέλιου Πέτσα που αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαφημίσεις, έλαβε σφοδρή κόντρα στη Βουλή. Ειδικότερα, λίγα λεπτά προτού κλείσει η συνεδρίαση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο επισπεύδων Υπουργός κατέθεσε νέα τροπολογία, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν υπάρχει χρόνος προκειμένου να την διαβάσουν και να τοποθετηθούν σχετικά, προτείνοντας η συνεδρίαση να συνεχιστεί αύριο το πρωί μετά την συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Πηγή