Το νέο σύστημα πληρωμών με ψηφιακή αναγνώριση προσώπου στο μετρό της Μόσχας προκαλεί ανησυχία!

ΜΟΣΧΑ (Reuters) – Ένα νέο σύστημα πληρωμών με αναγνώριση προσώπου στο μετρό της Μόσχας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει φέτος, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε μια ρωσική ομάδα προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων την Πέμπτη.

Η Μόσχα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα παρακολούθησης με βίντεο στον κόσμο. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να επιβάλλει τις καραντίνες του κορωνοϊού και να αποτρέψει τους εν δυνάμει διαδηλωτές από τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις τον Ιανουάριο για την υποστήριξη του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny.

Από το τέλος του 2021, το μετρό θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα Face Pay σε περιστρεφόμενες πύλες και μηχανήματα εισιτηρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του μετρό, Andrei Kichigin, σύμφωνα με την έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Interfax νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Το μετρό αναφέρει ότι το σύστημα πληρωμών θα επιταχύνει τη ροή των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένη προσέλευση, και ότι το ευρύτερο δίκτυό του με περίπου 5.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε περιστροφόμενες πύλες απειλεί μόνο τους εγκληματίες.

«Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου δεν γνωρίζει επώνυμα, ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία», δήλωσε ο Kichigin σε βίντεο που γυρίστηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύθηκε από το Reuters, προσθέτοντας ότι μόνο τα καταζητούμενα άτομα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων. «Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών», δήλωσε ο Kichigin.

Το μετρό είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων από το σύστημα Face Pay, επειδή ήταν ακόμη στη φάση δοκιμών. Οι ανησυχίες σχετικά με το ποιοι αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Sarkis Darbinyan, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Roskomsvoboda, μιας ομάδας που αφιερώνει τη δράση της στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πληροφοριών.

«Το Face Pay είναι αναμφίβολα τεχνολογία διπλής χρήσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφενός για την εύκολη χρήση των μεταφορών, αφετέρου για την παρακολούθηση και τη λήψη προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων», δήλωσε ο Darbinyan. «Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, που κανείς δεν ελέγχει, θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις βιντεοκάμερες (αναγνώρισης προσώπου), οπότε φυσικά θα υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης, παρακολούθησης και κάποιου είδους πολιτικής καταστολής», είπε.

ΠΗΓΗ