Το θέμα δεν είναι η έκταση. Είναι η κατάληψη.

Από την στιγμή που ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι  «δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία, είναι  παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα» ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο για όσους μελετούν  την Τουρκία ότι πολύ σύντομα αυτή θα δοκίμαζε την «εφαρμογή» των όσων είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας!

Για πρώτη φορά στην περιοχή Μελισσοκομείο που ευρίσκεται εκείθεν (ανατολικά) του ποταμού Έβρου αλλά η οποία  σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων της 23 Νοεμβρίου 1926 ανήκει στην Ελλάδα (λόγω μετατοπίσεων της κοίτης του ποταμού) εισήλθε Τουρκική ένοπλη στρατιωτική δύναμη (Στρατοχωροφυλακή)  πριν από μία εβδομάδα και παρέμεινε  τμήμα της εκεί μέχρι και χθες τουλάχιστον. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για μία αμφισβητούμενη περιοχή 220  στρεμμάτων όπως κάπου έχει γραφεί αλλά  για μία περιοχή που αναντίρρητα ανήκει  στην Ελλάδα και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν είχαν  εισέλθει Τούρκοι Στρατιώτες. Παρεμπιπτόντως στην χειμερινή περίοδο κατακλύζεται από τα νερά του Έβρου ενώ παρουσιάζει αυτή την λασπώδη μορφή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών  όχι μόνο  είχε «στραβώσει τον γιαλό» με την αρχική δήλωση περί «μη στρατικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» αλλά και  «αρμένισε στραβά». Έκανε ακόμα ένα μεγάλο λάθος, ίσως μεγαλύτερο και από την αρχική του δήλωση λέγοντας στο δημόσιο ραδιόφωνο  «δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι (σημ λες και μιλούσε σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ) και   μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Αυτό που ίσως ο κ. Δένδιας και οι διάφοροι Σύμβουλοι αρνούνται να  καταλάβουν αλλά πρέπει να κατανοήσει η ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι μετά τα «λίγες δεκάδες μέτρα» έρχονται στο επόμενο στάδιο «λίγες δεκάδες χιλιόμετρα» και αργότερα  εκατοντάδες. Για ποια συνεννόηση λοιπόν μπορούμε να μιλάμε με την «Σύμμαχο» Τουρκία;

Για κάποιους λόγους που η ίδια γνωρίζει, φαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει το ζήτημα αυτό που αδιαμφισβήτητα συνιστά κατάληψη εθνικού εδάφους έστω και κάποιων μερικών στρεμμάτων. Κάπου μπλέξαμε την ψυχραιμία με την αμηχανία!  Η σοβαρότητα του περιστατικού αυτού που μόνο τυχαία δεν έγινε στην παρούσα συγκυρία, αποδεικνύεται και από  την ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Το ερώτημα όμως που βασανιστικά τίθεται είναι τι θα αποδώσει το Ελληνικό Διάβημα πέρα του ότι θα καταγραφεί απλά ως μη αποδοχή τετελεσμένων!  Ο Ελληνικός Στρατός έχει για τέτοιες περιπτώσεις συγκεκριμένα σχέδια  για ένα πλέγμα ενεργειών και αποτελεσματικής αντιδράσεως (αλλοίμονο να μην είχε)  που δεν σημαίνει απαραίτητα τουλάχιστον σε πρώτη φάση κλιμάκωση αλλά απαιτείται έγκριση σε πολιτικό επίπεδο.

Η μη αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως κατάληψης έστω ελώδους εκτάσεως κάποιων δεκάδων μέτρων κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ δημιουργεί προηγούμενο, αυξάνει την «όρεξη» της Άγκυρας και δυστυχώς εξανεμίζει τα οποιαδήποτε πλεονεκτήματα έδωσε στην ελληνική πλευρά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής μορφής επίθεσης που είχαμε στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στο Έβρο. Έστω και κάποιοι υπερέβαλλαν μιλώντας για «το έπος του Έβρου» και την «συντριπτική ήττα Ερντογάν».

Δυστυχώς όπως προαναφέρθηκε και στραβώνουμε τον γιαλό και στραβά αρμενίζουμε μην γνωρίζοντας που θέλουμε να πάμε, εκτός και αν γνωρίζουμε και ο προορισμός λέγεται οδυνηρός συμβιβασμός και απλά καλλιεργείται ατμόσφαιρα ψυχολογικής προετοιμασίας!

ΠΗΓΗ

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα