ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ Νο2 ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Νίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου-Τουρκολόγου

Χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι που η κατασκευή του είναι πανόμοια με την απόκρημνη κατασκευή της γνωστής σταυροπηγιακής μονής της Παναγίας Σουμελά, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν οι Τούρκοι στην περιοχή της Άγκυρας.

Όπως φαίνεται και από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Ζαμάν, το μοναστήρι αυτό που μέχρι σήμερα κάνεις δεν το είχε ανακαλύψει βρίσκεται στην περιοχή Kızılcahamam της Άγκυρας, σε ένα φαράγγι με την ονομασία Alızı Kanyon.

Η αποκάλυψη αυτή, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας γιατί το μοναστήρι αυτό φέρεται να κτίστηκε τέλη πρώτου, αρχές δευτέρου αιώνα μετά Χριστό, όταν οι διωγμοί κατά των χριστιανών βρισκόταν σε έξαρση και κάποιοι πιστοί αναχωρητές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μοναστήρι που δεν θα το έβρισκαν εύκολα οι ρωμαϊκές λεγεώνες που καταδίωκαν τους χριστιανούς.

Το μοναστήρι, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πηγές, είναι κτισμένο σε μια πολύ απόκρημνη πλάγια, έχει είκοσι μέτρα ύψος ενώ το εσωτερικό του αποτελείται από τέσσερα πατώματα όπου βρίσκονταν και τα κελιά των αναχωρητών και έχει τέσσερα μέτρα πλάτος. Η ομοιότητα της κατασκευής του με την Παναγία Σουμελά ενισχύει τις τουρκικές εικασίες ότι αποτέλεσε πρότυπο για την κατασκευή και του γνωστού μοναστηριού του Πόντου.

Ο δήμαρχος της περιοχής του Kızılcahamam, Coşkun Ünal, δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι πριν από λίγο καιρό ένα γκρουπ Γερμανών ερευνητών είχαν έρθει και επισκεφτήκαν το μοναστήρι και εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την ύπαρξή του και τις δυνατότητες ανακαίνισής του. Οι Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν και το εσωτερικό του καθολικού, που φαίνεται ότι σώζεται μερικώς, καθώς και τις τοιχογραφίες για τις οποίες εξέφρασαν τον μεγάλο θαυμασμό τους και την επιθυμία τους να επενδύσουν στην συντήρηση, κάτι που όμως ο Τούρκος δήμαρχος δεν δέχτηκε και όπως τόνισε οποιαδήποτε εργασία ανακίνησης του μοναστηριού θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη των τουρκικών αρχών.

Το τουρκικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν, στις 19 Απριλίου, με το οποίο έγινε γνωστή η «αποκάλυψη» του μοναστηριού που μοιάζει πολύ με την Παναγία Σουμελά στην περιοχή της Άγκυρας. Στο δημοσίευμα παρατίθεται και μια ενδεικτική φωτογραφία της ιστορικής χριστιανικής μονής που περίμενε επί αιώνες για να έρθει στο φως της δημοσιότητας.