Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός

   Η σύγχρονη ευθύνη ενός πιστού θρησκευτικού ηγέτη στην εποχή μας θα μπορούσε να προσδιορισθεί με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά της πνευματικής του αποστολής.

   Πρώτον, πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της προελεύσεως και της ιερότητας της εξουσίας, την οποία λαμβάνει ως ένας απλός οικονόμος για να την ασκεί ως μία πνευματική διακονία για τη σωτηρία του κόσμου.

   Δεύτερον, πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία για την πνευματική του αποστολή ηθικά και πνευματικά προσόντα, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει τη μαρτυρία της πίστεως στις πνευματικές ανάγκες ή αναζητήσεις του ανθρώπου κάθε τόπου και κάθε εποχής.

   Τρίτον, πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα ως η ορατή κεφαλή του εκκλησιαστικού σώματος και να μεριμνά διακριτικά για την εύρυθμη λειτουργία του, χωρίς όμως να μετατρέπει την πνευματική εξουσία σε δυναστεία της κεφαλής επί του σώματος.

   Τέταρτον, πρέπει να γίνεται ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων των καιρών και να ανταποκρίνεται με συνετή προθυμία σε κάθε επίκαιρο διάλογο.

Πέμπτον, πρέπει να μη λησμονεί ότι παραμένει πάντοτε ένας «υπηρέτης» Χριστού» και «οικονόμος μυστηρίων Θεού» για τη διακονία του ανθρώπου, «υπέρ ου Χριστός απέθανεν».

 

Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός