Οι υποχρεωτικές μάσκες στο σχολείο αποτελούν μία «σοβαρή απειλή» για την ανάπτυξη των παιδιών, προειδοποιούν γιατροί στο Βέλγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

«Η απαίτηση για μάσκα προσώπου στο σχολείο είναι επιβλαβής για την υγεία και τη γενικότερη ευημερία των παιδιών και πρέπει να ακυρωθεί», έγραψαν 70 γιατροί σε ανοικτή επιστολή τους στον Υπουργό Παιδείας της Φλαμανδικής Περιοχής του Βελγίου Ben Weyts.

Οι γιατροί ζητούν από τον Weyts να αναστρέψει άμεσα την προσέγγισή του: καμία μάσκα προσώπου στο σχολείο, προστασία μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου και σύσταση μόνο στους ανθρώπους με προφίλ πιθανού κινδύνου μόλυνσης να επισκεφθούν το γιατρό τους.

«Στους πρόσφατους μήνες, η υγεία και η γενικότερη ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων έχει υποστεί μια τρομακτική πίεση», αναφέρουν οι συγγραφείς της επιστολής. «Παρατηρούμε στα ιατρεία μας έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών και νέων ανθρώπων με παράπονα εναντίον των κανόνων διαγωγής και συμπεριφοράς που τους έχουν επιβληθεί».

Οι γιατροί ανέφεραν προβλήματα άγχους και ύπνου, καθώς και διαταραχών συμπεριφοράς και μικροβιο-φοβία, δηλαδή παθολογικό φόβο των μικροβίων. Παρατηρούν επίσης μια αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, την απομόνωση και την στέρηση.

«Οι υποχρεωτικές μάσκες προσώπου στα σχολεία αποτελούν σοβαρή απειλή στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Το μέτρο αυτό παραγνωρίζει τις βασικές ανάγκες που έχει ένα παιδί σε ανάπτυξη. Η υγεία και ευημερία των παιδιών και των νέων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συναισθηματική σύνδεσή τους με τους διπλανούς τους», σημειώνουν.

Σύμφωνα με αυτούς, «η απαίτηση μάσκας προσώπου κάνει το σχολείο ένα απειλητικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η αίσθηση ανασφάλειας, ενώ το δέσιμο με άλλους και γενικότερα η συναισθηματική εγγύτητα καθίσταται δυσχερής».

Επιπλέον, «δεν υπάρχει καμία ευρείας-κλίμακας ένδειξη ότι η χρήση μασκών προσώπου σε ένα μη-επαγγελματικό περιβάλλον έχει το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην εξάπλωση των ιών, και πολύ περισσότερο στην δημόσια υγεία. Και ούτε υπάρχει καμία νομική βάση για την υλοποίηση αυτής της απαίτησης».

«Εν τω μεταξύ, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα υγιή παιδιά που περνούν τον COVID-19 αναρρώνουν χωρίς συμπτώματα κατά κανόνα και ότι ακολούθως συμβάλλουν στην προστασία των συνανθρώπων τους αυξάνοντας την ανοσία της ομάδας (αγέλης)».

«Το μόνο μέτρο που εμφανίζει λογική συνέπεια για την παρεμπόδιση της σοβαρής ασθένειας και θνησιμότητας που προκαλείται από τον COVID-19 είναι η απομόνωση μεμονωμένων εκπαιδευτικών και μεμονωμένων παιδιών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο», ανέφεραν επίσης.

«Η αξιολόγηση ρίσκου δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Παιδείας», τόνισαν οι γιατροί, «αλλά καθήκον των θεραπόντων ιατρών σε συνεργασία με τους ασθενείς τους».

Mandatory masks in school are a ‘major threat’ to children’s development, doctors warn