Μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία σταματά τη χρήση κυττάρων από εκτρωθέντα έμβρυα σε εμβόλια πολιομυελίτιδας

CLEARWATER, Φλόριντα, 5 Ιουνίου του 2020
 
Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που ειδικεύεται στα εμβόλια σταμάτησε τη χρήση εμβρυϊκών κυτταρικών σειρών (MRC-5) σε εμβόλια πολιομυελίτιδας προερχόμενων από εκτρωθέντα μωρά. Το Sanofi Pasteur, το τμήμα εμβολιασμού της γαλλικής φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας Sanofi δεν παράγει πια το “Poliovax”, ένα εμβόλιο που χρησιμοποίησε την κυτταρική σειρά από εκτρωθέντα έμβρυα MRC-5.
 
Σύμφωνα με την εκστρατεία Children of God for Life, η οποία ασχολείται με τα ηθικά εμβόλια και φάρμακα, το Sanofi Pasteur έχει επίσης σταματήσει να χρησιμοποιεί την MRC-5 για να κατασκευάζει τα εμβόλια πολιομυελίτιδας “Pentacel” και “Quadracel”. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τώρα κύτταρα Vero (σημείωση: τα κύτταρα αυτά προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα νεφρών μαϊμούς), για να φτιάξει εμβόλια για την πολιομυελίτιδα. Θα συνεχίσει επίσης να παράγει το εμβόλιο “IPOL”, το οποίο χρησιμοποιεί και αυτό τα κύτταρα Vero.
 
«Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, o Sanofi Pasteur δε θα έχει πια  εκδοχή του εμβολίου της πολιομυελίτιδας που περιέχει ιστούς εκτρωθέντος εμβρύου», δήλωσαν άτομα από την εκστρατεία.
 
 Η MRC-5, η οποία είναι γνωστή και ως Medical Research Council 5, είναι μια σειρά κυττάρων ή καλλιέργεια κυττάρων, της οποίας τα κύτταρα καλλιεργούνται από τα αρχικά-μητρικά κύτταρα. Η σειρά MRC-5 έχει προέλθει από κύτταρα που ελήφθησαν από κύτταρα πνεύμονα ενός λευκού αγοριού που εκτρώθηκε κατα την 14η εβδομάδα κύησης, το 1966 στην Αγγλία. Η μητέρα του ήταν 27 χρονών τότε, και το παιδί θανατώθηκε με έκτρωση για «ψυχολογικούς λόγους». Γι΄αυτό, κερδοσκοπικές εταιρείες μπορούν να αγοράσουν την κυτταρική γραμμή η οποία παράχθηκε από τους πνεύμονές του από το Ινστιτούτο Coriell για 257 δολάρια(!) για ιατρική έρευνα- υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης για ερευνητές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
 
Αλλά η MRC-5 δεν είναι η μόνη κυτταρική σειρά της οποίας τα κύτταρα προέρχονται από εκτρωθέν παιδί! Η άλλη πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κυτταρική γραμμή είναι η WI-38, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1962 από κύτταρα προερχόμενα από ένα λευκό κορίτσι που υπέστη έκτρωση κατά την 12η εβδομάδα κύησης. Είναι και αυτό διαθέσιμο για εμπορικούς σκοπούς στην ίδια τιμή.
 
Αυτές οι κυτταρικές σειρές (ή καλλιέργειες) έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ιών που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια ιλαράς, πολιομυελίτιδας, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμοβλογιάς, και στα αντιλυσσικά. Σύμφωνα με τον δρ. Paul Offit, έναν ειδικό στον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, είναι αδύνατο να αφαιρεθούν όλα τα ανθρώπινα κύτταρα από τα εμβόλια πριν χρησιμοποιηθούν. Είπε, βέβαια, ότι «ενδεχομένως δισεκατομμυριοστά του ενός γραμμαρίου» του ανθρώπινου DNA παραμένει.
 
Ωστόσο, η προέλευση των MRC-5, WI-38 και άλλων εμβρυϊκών κυτταρικών σειρών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εμβολίων προβληματίζει βαθιά πολλά άτομα. Πρόσφατα, άνθρωποι  άρχισαν να εκφράζουν την οργή τους για τη χρήση εμβρυϊκών κυτταρικών γραμμών στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό.
 
H Debi Vinnedge, εκτελεστική διευθύντρια της εκστρατείας «Παιδιά του Θεού για τη Ζωή» ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός GSK είχε συνεργαστεί με τον Sanofi Pasteur για να δημιουργήσουν ένα νέο κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας μια «πλατφόρμα που βασίζεται σε έντομα ώς το μέσο της καλλιέργειας.»
 
Τώρα η εκστρατεία ενθαρρύνει τον κόσμο να γράψουν στον τομέα Sanofi Pasteur της πολυεθνικής για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την ανάπτυξης εμβολίων στα οποία δε χρησιμοποιείται η MRC-5 για την πολιομυελίτιδα και τον κορωνοϊό.
«Η εταιρεία Sanofi δικαιούται να γνωρίζει την εκτίμηση μας για την ανταπόκριση της στις δημόσιες ανησυχίες», είπε η Vinnegde.
 
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα