Κυβερνοεπιθέσεις σε κέντρα έρευνας για το εμβόλιο του κορονοϊού

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασίλειου κατήγγειλαν την ύπαρξη «αναγνωριστικών» κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο την υποκλοπή δεδομένων για τον κορονοϊό.

Στόχος «αναγνωριστικών» κυβερνοεπιθέσεων φαίνεται πως αποτέλεσε το ερευνητικό ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, το οποίο εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου εναντίον του κορονοϊού.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Μπιλ Εβανίνα, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «BBC».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις προήλθαν από το εξωτερικό, ενώ προειδοποίησε για αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις και σε κέντρα έρευνας άλλων χωρών.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η Κίνα – στο μέλλον – θα μπορούσε να προσφύγει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, προκειμένου να υποκλέψει τμήματα της έρευνας για το εμβόλιο.

Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο το Πεκίνο να ενορχήστρωσε και τις τρέχουσες «αναγνωριστικές» κυβερνοεπιθέσεις.

«Πρέπει να εργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε την έρευνα και τα δεδομένα. Έχομε την εκτίμηση ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κίνας, θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν ό,τι έχουμε κάνει».

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η έρευνα για την COVID-19 αυτή τη στιγμή συνιστά το πλέον πολύτιμο «αντικείμενο» στον κόσομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αμερικανικών ισχυρισμών, και οι αρχές ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν διαπιστώσει ίχνη κυβερνοεπιθέσεων.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου εναντίον του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στην κοινή επιστημονική προσπάθεια, η οποία συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 90 έρευνες, ενώ τουλάχιστον έξι εμβόλια δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους.

 

Πηγή: