ΕΦΕΤΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σημαντική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων  σχετικά με το υποχρεωτικό της παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών  από τους ορθόδοξους μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Σημαντική και εξόχως τεκμηριωμένη απόφαση έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Χανίων σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και γενικότερα το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα βάσει των επιταγών του Συντάγματος και των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτηση ακύρωσης εννέα Θεολόγων καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατά της σιωπηρής απόρριψης από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων αίτησής τους με την οποία ζητούνταν παρέμβαση του για να μην χορηγηθεί απαλλαγή από τα Θρησκευτικά σε Ορθόδοξους μαθητές.

 

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων ξεκαθαρίζει ότι δικαίωμα στην απαλλαγή από τα Θρησκευτικά έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές καθώς και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει ορθόδοξο χριστιανικό χαρακτήρα. Τονίζει μάλιστα ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν.1566/1985 η εκπαίδευση στο Λύκειο ιδιαίτερα βοηθεί τους μαθητές να συνειδητοποιούν τη βαθύτερη σημασία του Ορθόδοξου Χριστιανικού ήθους. Αναμένουμε πλέον την άμεση συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους αξιότιμους δικαστές που συμμετείχαν στη σύνθεση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που εξέδωσε την ανωτέρω απόφαση αλλά και στους εννέα Θεολόγους και το συνήγορό τους που μπήκαν στον κόπο και τα έξοδα να προσφύγουν δικαστικώς. Το επιστημονικό κύρος όλων τους και η αφοσίωσή τους στο Σύνταγμα της Ελλάδος και τις Αξίες του Γένους μας αποτελούν απόδειξη πως τίποτε δεν έχει χαθεί!

 

Το πλήρες κείμενο της ως άνω δικαστικής απόφασης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: