H Γαλλία παραμένει ένα από τα κράτη που είναι απρόθυμα στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η BVA σε 32 χώρες με τα δημοσκοπικά ινστιτούτα του δικτύου WIN σχετικά με τις «προθέσεις εμβολιασμού στον κόσμο», μόνο το 44% των Γάλλων σκοπεύουν να λάβουν το εμβόλιο, εκ των οποίων μόλις το 13% δηλώνουν βέβαιοι ότι θα το κάνουν. Η Γαλλία είναι επομένως μία από τις μόνες τέσσερις χώρες όπου αυτή η πρόθεση είναι μειονοτική μαζί με τον Λίβανο, την Κροατία και τη Σερβία…. Αλλά και στη Σουηδία ”λιγότεροι από το 1/2 Σουηδούς θα εμβολιαστούν για coronavirus γιατί έζησαν το φιάσκο του εμβολίου για γρίπη A. Πολλοί εκατοντάδες νέοι παρουσίασαν χρόνια ναρκοληψία. Στη δε Μαδαγασκάρη η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης αρνείται τα εμβόλια covid19… Αλλά και στην Ιταλία φαίνεται να υπάρχει σχετική απροθυμία του κόσμου προς εμβολιασμό γι αυτό και ο Υφυπουργός Υγείας της χώρας απείλησε: αν δεν εμβολιαστούν τα 2/3 θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη αυτή της Ipsos Global Advisor μόνο το 43 % των Ρώσων θέλουν να εμβολιαστούν. Με βάση τη μελέτη της Ipsos Global Advisor που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε συνεργασία με το Forum économique mondial η Γαλλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην άρνηση εμβολιασμού κατά covid-19 με ποσοστό 40% χωρίς να διευκρινίζει όπως η προηγούμενη έρευνα πόσοι από αυτούς σίγουρα θα πάνε. H κύρια αιτία απροθυμίας είναι οι δευτερογείς συνέπειες από εμβολιασμό (72 % στη Γαλλία) αναφέρει η έρευνα της Ipsos Global Advisor όπως μεταφέρει η leparisien.
Αντιληπτή σε πλανητική κλίμακα, η δυσπιστία των γυναικών υπερβαίνει κατά πολύ την ανδρική. Από το 44% των Γάλλων που είναι έτοιμοι πιθανώς ή βεβαίως να εμβολιαστούν, το 55% είναι άνδρες, το 45% γυναίκες – «χωρίς αμφιβολία λόγω της χαμηλότερης κοινωνικής τους θέσης από τους άντρες», επισημαίνει ο Édouard Lecerf, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BVA, η άρνηση εμβολιασμού αποδεικνύεται ισχυρότερη στις λιγότερο προνομιούχες κατηγορίες.
Όσο νεότερος ο πληθυσμός, τόσο λιγότερο διατεθειμένος είναι να εμβολιαστεί.
Το άλλο βασικό κριτήριο αποδοχής είναι αυτό της ηλικίας: στη Γαλλία, όσο νεότερος ο πληθυσμός, τόσο λιγότερο έτοιμος φαίνεται να εμβολιαστεί: στο 28% φθάνει η πρόθεση εμβολιασμού των ατόμων κάτω των 35 ετών, η πρόθεση είναι 38% στους ηλικίας 45-54 ετών και ανέρχεται ως και 67% στους άνω των 65 ετών.
Στα διάφορα αίτια για να εξηγηθεί η δυσπιστία στη Γαλλία, πρέπει να συνυπολογιστεί κι ένας «σκεπτικισμός που έχει γίνει δομικός απέναντι σε όλες τις αποφάσεις που προέρχονται εξ άνωθεν», αναλύει ο Édouard Lecerf.
«Η δυσπιστία στη Γαλλία είναι πολύ μεγαλύτερη, η χώρα έζησε τεράστια υγειονομικά σκάνδαλα όπως το μολυσμένο αίμα αρχές ’90. Αλλά κανένας πολιτικός δεν εμβολιάστηκε. Ούτε καν ήταν παρόντες στους εμβολιασμούς. Λόγω της ελάχιστης ποσότητας, προτεραιότητα ευάλωτοι/ιατρικό προσωπικό».
Στη δυσπιστία των Γάλλων λαό με δημοκρατική παράδοση κι ιστορία συμβάλει ότι η καμπάνια του εμβολιασμού είναι ένας σταθμός στην ολοκληρωτική αυταρχική διαχείριση της κρίσης με στρατιωτικό νόμο, απαγόρευση κυκλοφορίας, νόμος καθολικής ασφάλειας κλπ. Επίσης στη Γαλλία υπάρχει βαθιά κοινωνική οικονομική κρίση που όμως έχει μετασχηματιστεί σε μια σειρά από μαχητικά κινήματα όπως τα Κίτρινα Γιλέκα, αυτά κατά της καθολικής ασφάλειας τελευταία κ.α και υπάρχει μια συλλογικότητα ήδη διαμορφωμένη που αντιπαλεύει το καθεστώς της αστυνομοκρατίας που έβγαλε εκατοντάδες μάτια έκοψε χέρια γέμισε με χιλιάδες αντιφρονούντες της φυλακές.
Στη δυσπιστία των Γάλλων επίσης συμβάλει αναντίρρητα ότι υπήρξε ένα μαρτυρικό σώμα διακεκριμένων γιατρών Καθηγητών Λοιμωξιολόγων κανονικό κίνημα που αντιστάθηκαν εξ αρχής στην εργαλειοποίηση της ιατρικής από την πολιτική και την κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών με προεξάρχοντες τον Didier Raoult τον Christian Perronne τον Καθηγητή Θεραπευτικής Χημείας, Φαρμακοκινητικής τον Fourtillan, τον νομπελίστα για τον ιό του AIDS Luc Montagnier και πολλούς άλλους όπως τους Henri Joyeux, Nicole Delépine δρ. Ιατρικής παιδίατρο ογκολόγο που εργάστηκε στο Garches, Nicolas Zeller, Hélène Rezeau–Frantz, Erbstein, Gastaldi, Louis Fouché και πολλούς άλλους. Είχαν πειστική αντιπρόταση με θεραπείες (π.χ χλωροκίνη ή αντιβιοτικά-macrolides) και όχι εμβολιασμό επειδή πρόβλεψαν ότι ο ιός θα έχει συνεχείς μεταλλάξεις συν το ότι δεν τηρήθηκε το επιστημονικό πρωτόκολλο δημοσίευσης ούτε μιας επιστημονικής μελέτης πριν την έγκριση των πολυδιαφημιζόμενων εμβολίων και πληροφόρησαν το λαό έγκαιρα….
Eπίσης, μέρος της περίφημης γαλλικής διανόησης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με επικεφαλή τον φιλόσοφο André Comte–Sponville που δήλωσε ”θα προτιμούσα να μολυνθώ με coronavirus σε μια δημοκρατία παρά να διατηρηθώ (υγιής) σε μια δικτατορία. ΟΧΙ στον παν-ιατρισμό (pan–médicalisme) στο να κάνουμε την υγεία την ανώτερη αξία» χαράσσοντας κόκκινες γραμμές …
105 Πανεπιστημιακοί (κι ο Έλληνας Καθηγητής Νομικής Charalambos Apostolidis), το νο1 γαλλικής διανόησης-Φιλοσοφίας André Comte–Sponville, επιστήμονες,γιατροί υπέγραψαν κείμενο για την υγειονομικο-πολιτική διαχείριση του Covid: «Dεν θέλουμε πλέον να κυβερνιόμαστε από και δια του φόβου.Δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά ούτε ο πόλεμος δικαιολογεί κατάλυση του κράτους δικαίου και δημόσιων ελευθεριών. Οι κυβερνήσεις εργαλειοποιούν την επιστήμη. Οι επιταγές προστασίας κατά της μετάδοσης να μην οδηγούν στην προδοσία της ιατρικής ηθικής και των θεμελιωδών ανθρωπιστικών αρχών.
Επίσης μια πλειάδα Γάλλων Ψυχολόγων, Παιδοψυχιάτρων, Ψυχαναλυτών κατήγγειλε: «η παιδική ηλικία χρησιμοποιείται ως ένα πειραματικό πεδίο θεσμικών τεχνικών χειραγώγησης».
Eπίσης, η ύπαρξη κοινωνικών δικτύων της κοινωνίας των πολιτών είναι σε διαρκή κίνηση εδώ και καιρό και κινήματα όπως το συντηρητικό ”famille pour tous” ‘η το προοδευτικό ”insoumise” παρεμβαίνουν διαρκώς ως μαζικές συλλογικότητες στα κοινά και εκφράζουν τάσεις και προβληματισμούς που φθάνουν ως την κριτική στα εγχειρήματα της βιοτεχνολογίας και στη βιοηθική. Η Γαλλία δεν διαμορφώνει σήμερα άποψη ήταν προετοιμασμένη…..
Οπότε η γαλλική κοινή γνώμη ως καλύτερα ενημερωμένη και με δημοκρατικές ευαισθησίες απορρίπτει στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας το επιστημονικό θαύμα κατά Τραμπ της Pfizer και μόνο το 13% δηλώνει ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί..
Ούτε οι υπερήλικες στους Οίκους Ευγηρίας δεν θέλουν….Στη Dijon σε Γηροκομείο μόνο οι 70 από τους 250 δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν….
Γενικά σε όλη τη Γαλλία μόνο 70 άτομα εμβολιάστηκαν σε 3 μέρες. Δηλ. από τους 70.000.000 κατοίκους σε 3 μέρες εμβολιάστηκαν μόνο 70 πολίτες….
Tέλος ενώ το 2019 στη Γαλλία πέθαναν 619.286 το 2020 ως τις 26 Δεκεμβρίου είχαν πεθάνει 611.748 (πηγή: INSEE), δηλ. το 2020 που το παρουσιάζουν ως το τέλος του κόσμου ο αριθμός θνητότητας στη Γαλλία έπεσε…