ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

XVRIS_SYNEIDHSH

Μαριάννας Ζήση

 

 Πρβλ. Ματθ.  ΄΄Την συνείδηση η ψυχή έχει έμφυτον. έχει δηλονότι η ψυχή έμφυτον δύναμι του ειδέναι , τι δίκαιον, τι άδικον, τι αγαθόν , τι κακόν, τι αληθές, τι ψευδές΄΄.

 

Η  αλήθεια είναι ότι όταν εν μία νυκτί κατεδαφίζεται ένας οργανισμός όπως η ΕΡΤ, τότε κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων, που εργάζονταν ευσυνείδητα και με σεβασμό  απέναντι τόσο στον ελληνικό λαό, που ήταν ο  βασικός χρηματοδότης τους  όσο και στο αντικείμενο που παρουσίαζαν. Το πιθανότερο είναι  ότι δυστυχώς  αυτοί  είναι ίσως  οι περισσότεροι  αλλά όχι και οι ισχυρότεροι. Όμως  μέσα στα πολλά χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ εργάστηκαν επίσης άνθρωποι χωρίς συνείδηση σε θέσεις κλειδιά, εκμεταλλευόμενοι πλήρως την άνευ όρων  χρηματοδότηση του Ελληνικού λαού. Μέχρι και τον τελευταίο χρόνο, που ήταν στην εντατική  και παρακολουθούσαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι εναγωνίως τα σενάρια συρρίκνωσής της,  εξακολουθούσαν ανενόχλητοι και με πλήρη ασυνειδησία να αυθαιρετούν και να φέρονται όπως πάντα, τελείως ανεξέλεγκτα.

Άλλωστε ποιος να ελέγξει ποιόν; Το υψηλόβαθμο  κομματικό στέλεχος που δίνει την παραγγελία στο μαγαζί της ΕΡΤ τη στιγμή που μέσα στην κουζίνα μαγειρεύει η κόρη, η κουμπάρα, η κουνιάδα, ή η εξαδέλφη;

Ένα πολύ πρόσφατο, άλλης φύσεως προκλητικό μικρό στοιχείο επιβεβαίωσης των παραπάνω ήταν η πρόταση της ΕΡΤ να δώσει 5 εκατομμύρια  ευρώ για το ευρωμπάσκετ έως το 2015 προκειμένου να ανταγωνιστεί ιδιωτικό κανάλι, το οποίο  είχε προτείνει 1,1 εκατομμύρια ευρώ για το ευρωμπάσκετ του 2013. Ακόμη και οι έντονοι κλυδωνισμοί  μέσα στο τρέχον έτος δεν τους προβλημάτισαν. Ούτε βέβαια τους ενεργοποίησαν για αλλαγή συνηθειών. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο μπορούμε να περιμένουμε την λεγόμενη εξυγίανση και από ποιους μπορούμε να την περιμένουμε.

Τώρα προσπαθούν και γνωστοποιούν υποτίθεται τα άπλυτα των υπαλλήλων με υψηλές αποδοχές, ενεργώντας για μια ακόμη φορά προκλητικά τη στιγμή που, τα μεγάλα ποσά είναι τόσο μεγάλα και άγνωστα, που ίσως θα σταματούσε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η υπόθεση του προφυλακισμένου πρώην μεγάλου υπουργού.

Έχοντας  στο περιβάλλον μου στενό φιλικό πρόσωπο, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την ΕΡΤ έχω ακούσει κατά καιρούς ασύλληπτα γεγονότα με  καρεκλοκένταυρους, ανθρώπους χωρίς ίχνος συνείδησης που λειτουργούσαν με το ύφος του «Νονού» αποπνέοντας την αίσθηση ότι η ΕΡΤ είναι μαγαζί μου και κάνω ότι θέλω εγώ. Δεν είναι απλά ότι δεν υπήρχε αξιοκρατία, δεν είναι ότι είχαν την έπαρση και την  αλαζονεία της εξουσίας, δεν είναι ότι ροκάνιζαν ασεβώς και σπάταλα τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν είναι ότι απλά ήταν το κομματικό μαγαζί της εκάστοτε κυβέρνησης παρουσιάζοντας ανθρώπους βεγγαλικά οι οποίοι αμείβονταν με αστρονομικά ποσά και μέχρι να τους καταλάβουμε εξαφανίζονταν. Ήταν ότι στερούσαν παράλληλα τον ελληνικό λαό από αξιόλογες παραγωγές  και χαρισματικούς ανθρώπους, που αν είχαν ίχνος αξιοπρέπειας και συνείδησης  επάνω τους, αυτομάτως αποκλείονταν από τον αναξιοκρατικό μηχανισμό της ΕΡΤ.

Όταν λοιπόν η ψυχή  του ανθρώπου πνίγει την έμφυτη δύναμη, που έχει από τον  Θεό να γνωρίζει τι είναι δίκαιο, τι είναι άδικο, τι αγαθό, τι κακό, τι αληθές και τι ψευδές, αυτομάτως απενεργοποιείται η λειτουργία της συνειδήσεως. Και τότε ο άνθρωπος γίνεται πραγματικά επικίνδυνος, μια που έχει λάθος οδηγό. Όταν αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς δεν σταματάει, δεν ενοχοποιείται αλλά νομιμοποιείται και αρχίζει να μεταδίδεται σαν ιός, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι τα αποτελέσματα κοιτώντας σήμερα σε  έναν σπασμένο καθρέφτη της κοινωνίας που τόσο βίαια έσπασε και δυστυχώς μάτωσε αυτούς που δεν έπρεπε, τους πολλούς…

 

 

 

 

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα