Αγωγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Google για παρακολούθηση χρηστών σε «ανώνυμη περιήγηση»

Η περιήγηση χρηστών του Chrome σε incognito mode ενδέχεται και πάλι να καταγράφεται μέσω Google Analytics.Αντιμέτωπη με συλλογική αγωγή “μαμούθ”, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται η Google στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία στρέφεται και κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας Alphabet, η Google παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών παρακολουθώντας τους ακόμα και όταν κάνουν περιήγηση σε “ιδιωτική λειτουργία” (incognito mode).

Όπως αναφέρερει το BBC, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου θεωρούν ότι το ιστορικό αναζήτησης δεν παρακολουθείται όταν χρησιμοποιούν τον browser της Google, Chrome, σε ιδιωτική λειτουργία, ωστόσό κάτι τέτοιο δεν ισχύει

Η Google αρνείται ότι η συλλογή δεδομένων στην προκειμένη περίπτωση είναι παράνομη, υποστηρίζοντας πως ξεκαθαρίζει εκ των προτέρων τα δεδομένα που συλλέγει σε αυτήν τη λειτουργία.

Στη συλλογική αγωγή εντάσσονται πιθανώς “εκατομμύρια” χρηστών της Google, οι οποίοι από την 1η Ιουνίου 2016 περιηγήθηκαν στο Διαδίκτυο σε ιδιωτική λειτουργία, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Boies Schiller Flexner που την υπέβαλε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Η λειτουργία incognito στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google δίνει στους χρήστες την επιλογή να κάνουν αναζήτηση στο Διαδίκτυο χωρίς να αποθηκεύεται η δραστηριότητά τους στο πρόγραμμα περιήγησης ή στη συσκευή.

Ωστόσο, οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως το Google Analytics, για την παρακολούθηση της χρήσης.

Αρνούμενος σθεναρά τους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda, δήλωσε: “Όπως δηλώνουμε με σαφήνεια κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά σας”.

Η Google υποστηρίζει ότι η συλλογή του ιστορικού αναζήτησης, ακόμη και σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης, βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστότοπων “να αξιολογήσουν καλύτερα την απόδοση του περιεχομένου, των προϊόντων, του μάρκετινγκ και άλλων.”

Ενώ η ιδιωτική περιήγηση ήταν διαθέσιμη από την Google εδώ και αρκετό καιρό, η Boies Schiller Flexner δήλωσε ότι πρόσφατα αποφάσισε να εκπροσωπήσει τρεις ενάγοντες με έδρα στις ΗΠΑ.
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα