Το Άγιον Όρος αποδοκιμάζει την απαγόρευση των λειτουργιών

 
Ολονυκτία το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαρτίου σε όλες τις Μονές και λιτανεία των ιερών λειψάνων, αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα. Αιχμές για το κλείσιμο των εκκλησιών.

Μετά την απομάκρυνση όλων των προσκυνητών και την αναστολή της ισχύς των διαμονητηρίων, στο Άγιον Όρος μπαίνουν πλέον μόνο εργαζόμενοι κι αυτοί με ειδικό χαρτί εισόδου που παίρνουν από τις Μονές. Η αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, οδήγησε την Ιερά Κοινότητα στην λήψη απόφασης για την απαγόρευση εισόδου, ενώ με ειδική άδεια από την Μονή μπαίνουν και βγαίνουν και οι ίδιοι οι μοναχοί, που πλέον απαγορεύεται να μετακινούνται από Μονή σε Μονή.

Στην σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι η Ιερά Κοινότητα συμπαρίσταται σε όσους έχουν νοσήσει, αλλά και «στους κυβερνώντας και τους μετ΄αυταπαρνήσεως διακονούντας τους έχοντας ανάγκην ταύτης της πρωτοφανούς δοκιμασίας» και παράλληλα εκφράζει «την θλίψιν των Αγιορειτών Πατέρων δι΄οιανδήποτε άκριτον γενικήν απαγόρευσιν της ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας, ιδιαιτέρως μάλιστα εις καιρόν τοιαύτης της πανδημικής νόσου».

ΠΗΓΗ