ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (;)

ΦΕΚ B’ 985/ 22-03-2020

Ενώ η χώρα μαστίζεται από μία γενική παράνοια λόγω ενός ιού, ενώ ήδη εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου και περιορισμού – απαγόρευσης της κυκλοφορίας για όλους τους Έλληνες πολίτες, ενώ περιορίζονται ατομικές ελευθερίες προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία όλων μας και να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τους θανάτους, η κυβέρνηση εντελώς αψυχολόγητα στο υπ’ αριθμόν ΦΕΚ B’ 985/22-03-2020, προβαίνει σε μία ανεξήγητη νομοθετική ρύθμιση αναιρώντας η ίδια όσα μέτρα έχει λάβει.

Συγκεκριμένα στο εν λόγω ΦΕΚ στην δεύτερη σελίδα ορίζεται ότι :

” 2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο.

Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. “

Διαβάζοντας κάποιος αυτήν την παράγραφο αναρωτιέται :

– Γιατί τους δίδεται τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο, μετακίνησης και διαμονής εκτός των ΚΥΤ ; ( 07:00 έως 19:00 είναι σχεδόν όλη η ημέρα).

Ενώ στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες εφαρμόζεται για παράδειγμα μέχρι και η εργασία από απόσταση ή η περιστασιακή εργασία και πολλοί άλλοι περιορισμοί κίνησης.

– Γιατί τους δίδεται η δυνατότητα να μεταβούν τόσοι πολλοί μαζί σε αστικά κέντρα ;

Υπάρχουν αστικά κέντρα για παράδειγμα στην επαρχία, τα οποία είναι ήδη πολύ μικρά και τα καταστήματα τροφοδοσίας το ίδιο επίσης. Εκεί άραγε δεν υπάρχει συγκέντρωση ατόμων σε μικρό χώρο με κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού;

– Γιατί τους δίδεται η δυνατότητα, να μεταβαίνουν στα αστικά κέντρα με μέσα μαζικής μεταφοράς ;

Πώς άραγε 100 άτομα την ώρα σε ομάδες μέχρι 10 ατόμων χρησιμοποιούν μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς να “προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού” μέσα σε αυτό ; Ή μήπως είναι τόσα πολλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην χώρα ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε ένα αστικό λεωφορείο για παράδειγμα σε 10 άτομα μόνο; Εκεί δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης του ιού;

– Γιατί τους δίδεται η δυνατότητα να βγαίνουν έξω και να κινούνται ανά 100 άτομα την ώρα και σε ομάδες μέχρι των 10 ατόμων ;

Αν υπολογίσει κανείς 100 άτομα την ώρα από 07:00 έως 19:00, τότε έχουμε 1200 άτομα να κυκλοφορούν ελεύθερα κάθε ημέρα για όλη την εβδομάδα και για όσο θα διαρκούν τα μέτρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδος! Άραγε πόσα άτομα είναι στα ΚΥΤ ; Άρα σε μία επαρχιακή πόλη π.χ. της Ελλάδος , οι Έλληνες πολίτες θα είναι έγκλειστοι όλη την διάρκεια της ημέρας στα σπίτια τους, ενώ 1200 διαμένοντες στα ΚΥΤ θα κυκλοφορούν κάθε μέρα στην πόλη. Θυμίζει πολύ το στίχο 71 στο κεφάλαιο Σούρα Ελ-Νισά από το κοράνι, όπου αναφέρει : ” ω, εσείς που πιστέψατε! πάρτε τις προφυλάξεις σας και να στρατεύεστε ομάδα – ομάδα ή όλοι μαζί “. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η επαρχία δεν έχει μεγάλο πληθυσμό.

Για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών και την προστασία της υγείας τους θα μπορούσε πολύ άνετα να υπάρχει ειδικό κλιμάκιο μεταφοράς προϊόντων εντός των ΚΥΤ και να μην χρειάζεται να βγαίνουν εκτός ζώνης οι διαμένοντες στα ΚΥΤ. Επίσης θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι να ορίσουν και συγκεκριμένη ζώνη εκτός των ΚΥΤ , ώστε να κινούνται ελεύθερα κάποιες ώρες, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Έτσι θα εξασφαλιζόταν ακόμη περισσότερο η αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Η Συνταγματική Αρχή της Ισότητας στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ελληνικού Συντάγματος, η οποία επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων, τα οποία τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες καταστρατηγείται, όπως καταστρατηγείται για το ίδιο θέμα στις μέρες μας και η Συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας, σε ό,τι αφορά στο βάναυσο κλείσιμο των Ορθόδοξων Ιερών Ναών και των Ιερών Ακολουθιών.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, γιατί η Κυβέρνηση αυτοαναιρείται με το ΦΕΚ αυτό θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή όλων όσων διαμένουν στα ΚΥΤ αλλά και την δική μας, την ώρα μάλιστα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες πολίτες κάνουν πλήρη υπακοή στις εντολές των ειδικών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, καταστέλλοντας πάρα πολλές από τις ατομικές τους ελευθερίες, δείχνοντας εξαιρετικό ζήλο και υπευθυνότητα, για το κοινό καλό.

29-03-2020

Ρούντας Ναπ. Γεώργιος

 

document (21)_1584980967_1584980977_1585147836_1585147846_1585162071_1585162079_1585162081