Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν λύγισε

 
Η Εκκλησία της Γεωργίας αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις εκκλήσεις των ιατρών και των εκπροσώπων άλλων θρησκειών.
 
Κατά την 7ωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας αποφάσισε να μην κάνει αλλαγές στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες. Οι Αρχιερείς δεν θεωρούν ότι η πανδημία του κορωναϊού αποτελεί επαρκή λόγο για να αλλάξει η Παράδοση της Εκκλησίας, πόσο μάλλον να παυθεί η κοινή λατρεία των πιστών.
 
 
Όσον αφορά την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναστείλει προσωρινά όλες τις θρησκευτικές ιερουργίες, ο Μητροπολίτης Akhalkalaki και Kumurasky Νικόλαος, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Γεωργίας, ως Αυτοκέφαλη, δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις αποφάσεις άλλων εκτός από τις δικές της.
 
«Η Εκκλησία της Γεωργίας είναι μία Τοπική Εκκλησία και είμαστε μέλος μίας ενιαίας Ορθόδοξης οικογένειας. Αλλά αυτοκεφαλία σημαίνει ότι μέσα στην Εκκλησία, δηλαδή στην επικράτειά μας, αποφασίζουμε ανεξάρτητα. Συνεπώς δεν θα σχολιάσουμε τις ενέργειες άλλων Εκκλησιών, καθότι αυτές ισχύουν για την δική τους επικράτεια. …»
 
Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών συναντήθηκε την προηγούμενη ημέρα με μέλη της Συνόδου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ενημέρωσε τους Ιεράρχες για την εξάπλωση του κορωναϊού και τους εξήγησε ότι η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
 
Ωστόσο ο Μητροπολίτης Νικόλαος πιστεύει ότι ο χώρος στους Καθεδρικούς Ναούς είναι αρκετός για να νοιώθουν οι πιστοί ασφαλείς.
 
«Δεν υπάρχει διαφωνία ή οποιαδήποτε αμφιβολία στην Σύνοδο για το αν μεταδίδεται ο ιός μέσω της αγίας Λαβίδας. Αυτό είναι εκτός συζήτησης. Συνεπώς, ό,τι κι αν γίνει δεν θα υπάρξει αλλαγή.
Όσον αφορά το θέμα της λατρείας, οι συστάσεις μας είναι να ακολουθηθούν οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας αλλά δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους πιστούς να παρευρεθούν στις Λειτουργίες. Ακόμη και αν το λέγαμε αυτό, όσοι πιστεύουν αληθινά δεν θα το δεχόντουσαν.
Υπάρχει αρκετός χώρος στους Καθεδρικούς Ναούς για να κρατήσουν απόσταση μεταξύ τους. … Έχει προταθεί να εγκατασταθούν ηχητικά συστήματα σε όλες τις ενορίες για να μπορούν οι πιστοί να ακούν τις Λειτουργίες από τον εξωτερικό ανοιχτό χώρο.»
Φαίη.