ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Κείμενο του «Καστροπολίτη» Ιωάννη Α. Σαρσάκη

 (Υπαξιωματικού)

 Ayksentiou

Σήμερα 2 Μαρτίου 2014 όλοι οι Ρωμηοί θα πάμε στον εσπερινό της αγάπης και της συγχωρήσεως. Ειδικά όμως για εφέτος θα πρέπει να τελέσουμε και έναν ακόμη εσπερινό, ο οποίος αφορά την αγάπη προς την πατρίδα και την ελευθερία. Όχι για κάποιον ιερομάρτυρα αλλά για έναν εθνομάρτυρα, για τον Σταυραετό του Μαχαιρά τον καπετάνιο της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 3 Μαρτίου 1957. Θα αναρωτηθείτε ευλόγως, γίνετε εσπερινός για έναν που δεν είναι άγιος της εκκλησίας μας; Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ, γίνεται και ο τρόπος είναι ο εξής, να μιλήσουμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους συναδέλφους μας και σε όποιον άλλο μπορούμε, για τον μεγάλο αυτόν εθνομάρτυρα της πατρίδας μας. Και αν δεν γνωρίζουμε ας διαβάσουμε ένα βιβλίο ή ας δούμε στο διαδίκτυο το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ: «Ένας ήρωας με μνημοσκόπιο» http://www.youtube.com/watch?v=eoARiz_PpXM.

 Αν αυτόν τον εσπερινό τον τελούσαμε πριν μερικά χρόνια και γενικώς αν γνωρίζαμε και διδάσκαμε σωστά την ιστορία μας στα παιδιά μας, τότε οι νέοι μας δεν θα είχαν σαν πρότυπο επαναστάτη τον Τσε Γκεβάρα, αλλά τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο κύκλος των ηρώων μαχητών κατά της ξένης τυραννίας ανοίγει από τον Θρακιώτη Σπάρτακο και κλείνει στον Κύπριο Γρηγόρη Αυξεντίου περιλαμβάνοντας μέσα του όλον τον Ελληνισμό (το ΄΄κλείνει΄΄ βέβαια είναι σχετικό καθώς οι αγώνες των Ελλήνων κατά της ξένης τυραννίας δεν έχουν τέλος!!!).

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου από το 1955 έως το 1957 πολεμούσε τους αποικιοκράτες Άγγλους στα μαρμαρένια αλώνια της Ελληνικότατης Κύπρου. Υπήρξε ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) και το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Γεωργίου Γρίβα (Διγενή). Ονομάστηκε ¨Σταυραετός του Μαχαιρά¨ καθώς στην περιοχή του Μαχαιρά έπεσε μαχόμενος. Ως γνήσιος Ρωμηός ο καπετάν Γρηγόρης είχε πάντοτε μαζί του την Αγία Γραφή την οποία διάβαζε στα παλικάρια του. Και ως παρηγοριά είχε την Παναγία την Μαχαιριώτισσα της οποίας το μοναστήρι, στην περιοχή του Μαχαιρά ήταν το κρησφύγετό του. Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα τον εσπερινό του και ας τελέσουμε αύριο το μνημόσυνό του, και ας τον παρακαλέσουμε να μας συγχωρήσει που δεν είμαστε αντάξιοί του. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να μπολιαστούμε από την πίστη του και να εμπνευσθούμε από την φιλοπατρία του και τη λεβεντιά του.

          Καπετάν Γρηγόρη, εκεί πάνω στον Παράδεισο που είσαι, κάμε μια ¨πιτροπή¨ και βάλε ως μέλη τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Παύλο Μελά, τον καπετάν Κώττα και όποιον άλλον ήρωα της πατρίδας, και ικέτεψε τον Χριστό μας να μας χαρίσει στο μέλλον και άλλα παλικάρια σαν και εσάς.