Γερμανικό δικαστήριο στη Θουριγγία έκρινε αντισυνταγματικό τον τοπικό εγκλεισμό (lockdown)!

Ένα Γερμανικό περιφερειακό δικαστήριο έκρινε πως είναι αντισυνταγματική η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Θουριγγίας την περασμένη άνοιξη, καθώς το δικαστήριο αθώωσε έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε πως παραβίασε το απαγορευτικό.

Μια εν πρώτοις περίπτωση αναφορικά με έναν άνθρωπο ο οποίοςπαραβίασε τους αυστηρούς απαγορευτικούς κανονισμούς κυκλοφορίας στη Γερμανία με τον εορτασμό των γενεθλίων με τους φίλους του, κατέληξε σε μια απόφαση την οποία τα γερμανικά ΜΜΕ περιέγραψαν ως «πολιτικά εκρηκτική». Ένα περιφερειακό δικαστήριο στην πόλη της Βαϊμάρης όχι μόνο δεν απάλλαξε τον κατηγορούμενο αλλά δήλωσε ακόμη πως οι ίδιες οι αρχές παραβίασαν τον γερμανικό θεμελιώδη νόμο.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας την άνοιξη στη Θουριγγία ήταν «καταστροφικά λανθασμένη πολιτική απόφαση με δραματικές συνέπειες για όλους σχεδόν τους τομείς της ζωή των ανθρώπων», σημείωσε το δικαστήριοαιτιολογώντας την απόφασή του. Το δικαστήριο ιδιαίτερα επέκρινε έναν περιορισμό που περιορίζει τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις για τα μέλη μιας οικογένειας και ενός προσώπου εκτός σπιτιού.

Αυτός ήταν ένας κανονισμός τον οποίο ένας ντόπιος κάτοικος παραβίασε με τη διοργάνωση μιας γιορτής στην οποία παραβρέθηκαν οι επτά (7) φίλοι του. Ωστόσο, ο δικαστής ανέφερε πως η ίδια η τοπική κυβέρνηση παραβίασε «την απαράβατη εγγυημένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια» η οποία προστατεύεται αρχικά από το Άρθρο 1 του γερμανικού βασικού νόμου με την επιβολή παρόμοιων περιορισμών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η κυβέρνηση έχει έλλειψη από επαρκείς νομικές αιτίεςγια να επιβάλλει περιορισμούς δεδομένου ότι δεν υπήρχε «επιδημική κατάσταση εθνικής σημασίας» εκείνη τη χρονική στιγμή και το σύστημα υγείας δεν βρισκόταν σε κίνδυνο να καταρρεύσει καθώς το Ίδρυμα Robert Koch ανέφερε πως ο αριθμός αναπαραγωγής Rt για τη νόσο Covid-19 είχε ελαττωθεί κάτω από το 1. Ο δικαστής επιπλέον αποφάσισε πως η τοπική κυβέρνηση δεν είχε κανένα δικαίωμα να θεσπίσει παρόμοια εκτεταμένα μέτρα σε καθώς αυτό ήταν επιλογή των νομοθετών να πράξουν.

Ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε στη Θουριγγία αντανακλούσε «τους πιο περιεκτικούς και εκτεταμένους περιορισμούς στα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας», δήλωσε το δικαστήριο ενόσω ονομάζει τα μέτρα επίθεση στα «θεμέλια της κοινωνίας μας» και η οποία ήταν «δυσανάλογη».

Η απόφαση, ωστόσο, αποδίδει μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία ο θεώρησε τον κατηγορούμενο αθωωμένο και τον απάλλασσε από την υποχρέωση να πληρώσει το πρόστιμο των 200€. Όσον αφορά οποιεσδήποτε ευρύτερες εκτιμήσεις, η απόφαση δεν είναι νομικά δεσμευτική  αν και κάθε γερμανικό δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει μια απόφαση σχετικά με την συνταγματικότητα των εντολών που εκδόθηκαν από οποιαδήποτε αρχή εκτός από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο [Bundestag] ή τοτοπικό κοινοβούλιο [Landtag].

Ακόμα, η απόφαση έχει πυροδοτήσει αρκετά μια αναταραχή ανάμεσα σε μερικούς αξιωματούχους και σε τοπικά ΜΜΕ καθώς η Γερμανία επί του παρόντος έχει μια παρόμοια αρκετά αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία επιβλήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Νοέμβριο και έκτοτε η απαγόρευση επανειλημμέναεπεκτάθηκε και αυξήθηκε. 

Αυτήν την εβδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, παρέτεινε τον περιορισμό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο τοπικός εισαγγελέας της Θουριγγίας ήδη κατέθεσε έφεση κατά του δικαστηρίου το οποίο εξέδωσε την απόφαση την Τετάρτη απαιτώντας να επανεξεταστεί και πιθανόν να ανατραπεί από άλλον δικαστή. Η απόφαση χρειάζεται να «επανεξεταστεί για περαιτέρω βελτίωση του νόμου και να εξασφαλίσει την ενοποιημένη δικαστική δικαιοδοσία» όταν πρόκειται για απαγόρευση κυκλοφορίας και την παραβίασή της, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του εισαγγελέαHannes Gruenseisen στα τοπικά ΜΜΕ.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας υπήρξε αμφισβητούμενο θέμα στην Γερμανία καθώς το κράτος επανειλημμένα έχει γίνει μάρτυρας των διαμαρτυριών ενάντια σε αυτό το μέτρο, στις ποικίλες πόλεις καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα του έτους 2020. Κάποια στιγμή, οι διαδηλωτές ακόμη σύγκριναν τον αγώνα τους με την αντιναζιστική αντίσταση, προκαλώντας μια επικριτική επίπληξη από τονΓερμανό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas. 

ΠΗΓΗ