ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Μια μαθήτρια, Αβορίγινας στην καταγωγή, έγραψε ιστορία αφού τερμάτισε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μαθητών που έλαβαν μέρος στις γενικές απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πρόκειται για την Καταρίνα Χίτσκοκς, που έλαβε τον εντυπωσιακό βαθμό 97 (από εκατό) στα Νεοελληνικά για αρχάριους και έγραψε ιστορία αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι η πρώτη ιθαγενής μαθήτρια στην Αυστραλία που έμαθε Ελληνικά!

Η ίδια, μιλώντας (στα ελληνικά) στο ραδιόφωνο της SBS, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για διακοπές, είπε ότι αγάπησε τα ελληνικά διαβάζοντας ελληνική ιστορία και προσέθεσε ότι θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Η Καταρίνα Χίτσκοκς δήλωσε ότι θέλει να σπουδάσει κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο, είπε ότι «η ελληνική δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη γλώσσα» αλλά «απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό».

###Ως αβοριγίνες (Αγγλ.:aborigines) εννοούνται οι αυτόχθονες κάτοικοι ενός τόπου και προέρχεται ετυμολογικά από τις λατινικές λέξεις “ab” (από) και “origine”. Ο όρος “Αβοριγίνες”, με κεφαλαίο “Α”, (στα Αγγλικά “Aborigines”) στη σύγχρονη βιβλιογραφία εφαρμόζεται κυρίως για τους αυτόχθονες κατοίκους της Αυστραλίας.

Στον Καναδά, ο νομικός όρος “Αβοριγίνες”, χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των τριών αυτόχθονων φυλών της περιοχής, τους Ινουίτ, Μετίς και τα «Πρώτα Έθνη» (αναφέρονται στο σύνταγμα ως «Ινδιάνοι»). Ο όρος εισήχθη το 1982 (Section Thirty-five of the Constitution Act, 1982). (ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema)