Έρευνα: Τι προκαλεί η συνεχής χρήση μιας μάσκας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Το περιοδικό “K-Tipp”  εξέτασε τις μάσκες από 20 μετακινούμενους σε εργαστήριο και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ισχύει στην Ελβετία η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες. Εκατοντάδες χιλιάδες μετακινούμενοι φορούν από το πρωί έως το βράδυ μια μάσκα. Πολλοί την ίδια μάσκα για αρκετές ημέρες. Το περιοδικό “K-Tipp”  διερεύνησε πόσο υγιεινό είναι να φοριούνται αυτές οι χρησιμοποιούμενες μάσκες και εξετάστηκαν 20 από αυτές στο εργαστήριο.

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Οι μάσκες ήταν γεμάτες βακτήρια και μύκητες. Ο λόγος: οι μάσκες δρουν ως φίλτρο και ο αέρας της αναπνοής  ρέει μέσω των ινών του ιστού. Αυτό έχει τις συνέπειες να βακτήρια και οι μύκητες να κολλάνε και στην συνέχεια να πολλαπλασιάζονται γρήγορα μέσα από μία υγρή και σε ζεστή μάσκα.

Όχι δάχτυλα στην μάσκα

Όποιος προσπαθεί να τραβήξει τη μάσκα με τα δάχτυλά του, αυτός μεταφέρει και άλλα βακτήρια στον ιστό της μάσκας. Ακόμα και ιοί συλλαμβάνονται  με τα σταγονίδια που τα περιβάλλουν. Σε αντίθεση με τα βακτήρια αυτοί δεν πολλαπλασιάζονται. Έτσι δεν θα πρέπει να πιάνουμε την μάσκα, χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας.

Οι δοκιμές του  “K-Tipp”  έδειξαν ότι αρκετοί μετακινούμενοι φορούσαν την ίδια μάσκα για πολλές ημέρες αλλά και εβδομάδες. Πολλοί ανέφεραν ότι δεν θέλουν να παράγουν άχρηστα απόβλητα. Οι 11 από τις 20 μάσκες περιείχαν 100.000 βακτηριακές αποικίες. 3 από αυτές μάλιστα περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

Πνευμονία και μηνιγγίτιδα

Και όχι μόνο αυτό. Οι μικροβιολόγοι βρήκαν επίσης σταφυλόκοκκο στις 14 από τις 20 μάσκες και τα βακτήρια αυτά είναι υπεύθυνα για πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις 15 από τις 20 μάσκες που εξετάστηκαν βρέθηκε επίσης και μούχλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με τον BAG (Ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ελβετίας) σε ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και των ματιών.

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του BAG και να αντικαταστήσετε τις μάσκες μόλις βρεθούν υγρές.

 

ΠΗΓΗ

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα