Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, φίλες και φίλοι,

 

Καλημέρα σας από το Γιοχάνεσμπουργκ  και χρόνια πολλά για την εθνική μας επέτειο,

 

 Η επέτειος που τιμούμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, είναι ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα μας, αφού οι Έλληνες του 1940 έμειναν αθάνατα σύμβολα ηρωισμού, φιλοπατρίας και φιλελευθερίας, πρότυπα για τις επερχόμενες ελληνικές γενιές και τις γενιές όλων των λαών.

Για αυτές τις διαχρονικές μας αξίες και τα ιδανικά ο Ελληνικός λαός είπε το μεγάλο ΟΧΙ στους εκβιασμούς της μουσολινικής Ιταλίας παίρνοντας αμέσως τα άρματα για να υπερασπίσει την ελευθερία του.

Ο ελληνικός στρατός πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο έδειξε ηρωισμό, ακαταμάχητη δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα, προκαλώντας το θαυμασμό και τον έπαινο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ακολούθησε η γερμανική επίθεση και η επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής. Ωστόσο, το μαζικό κίνημα της Αντίστασης, ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον φασισμό – ναζισμό που καταπατούσε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Το παράδειγμα εκείνων των αγωνιστών, πρέπει να είναι για εμάς μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε.

Ας κρατήσουμε  ζωντανή τη μνήμη τους, ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για ελευθερία και ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας γίνει η θυσία τους για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

 

Καλούμαστε,  λοιπόν, να  ξεπεράσουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι τις κάθε είδους δυσκολίες και τα προβλήματα, που δυστυχώς αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης μας.  Να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια  κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα νιώθουν περήφανοι γι’ αυτή.

 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!!!

Ζήτω η Ελλάδα μας!!!

Ζήτω ο Απόδημος Ελληνισμός!!!

 

Dr  Georgios Vlachos 
Educational Attache’
Consulate General of Greece, Johannesburg