Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940 στα Σχολεία του Λουλούμπασι – Λ. Δ. του Κόνγκο

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι τίμησαν ακόμη μια φορά, όπως ταιριάζει το Έπος του 1940 με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό των σχολείων στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τελέστηκε Δοξολογία, με παρόντες τον Επίτιμο Πρόξενο κ. Μαργέτη Ευάγγελο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτη Γεώργιο και τον Αντιπρόεδρο κ.Μανωλιάδη Πυθαγόρα.
Μαθητές και πάροικοι στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των σχολείων όλων των βαθμίδων, κατάθεση στεφάνου προς τιμή των αθάνατων ηρώων του έπους του 1940 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτη Γεώργιο.
Ακολούθησε η ανάγνωση πρακτικών του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου για τον ορισμό Σημαιοφόρων και Παραστατών και η παράδοση της Σημαίας στον μαθητή Τσάβαλο Ευάγγελο από τον Πρόεδρο κ. Ψαρομμάτη Γεώργιο.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου ανέγνωσε το μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γεωργίου Βλάχου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στη συνέχεια, το νηπιαγωγείο παρουσίασε όμορφα, ηρωικά τραγούδια με τις χαρούμενες παιδικές φωνούλες.
Τη σκυτάλη πήρε το Δημοτικό σχολείο με το θεατρικό ‘Το έπος του ΄40’ διανθισμένο με ποιήματα και τραγούδια το Γυμνάσιο – Λύκειο με τη σειρά του παρουσίασε το δικό του θεατρικό με τίτλο ‘Βόλτα στο παρελθόν’.

Το κοινό με ενθουσιασμό χειροκρότησε την εξαιρετική προσπάθεια των μαθητών όλων των βαθμίδων οι οποίοι για ακόμη μία φορά μετέφεραν τα μηνύματα του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των αγωνιστών του 1940. Με τους παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές του Δημοτικού – Γυμνασίου –Λυκείου έκλεισαν οι επετειακές εκδηλώσεις στην Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπασι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Η μνήμη αγγίζει το άρωμα των ηρωικών στιγμών….Χρόνια πολλά και φέτος.