Οι Αυστραλοί αναφέρουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ως τους βασικούς λόγους προκειμένου να διατηρήσουν τα μετρητά

Ακριβώς πάνω από το ένα τέταρτο (1/4) των Αυστραλών θα βίωνε μεγάλη ταλαιπωρία ή  δυσκολία αν επρόκειτο να γίνει δύσκολη η πρόσβαση ή η χρήση των μετρητών, με αυξανόμενους αριθμούς να αναφέρουν ανησυχίες γύρω από το θέμα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας καθώς είναι ο πρωταρχικός λόγος που χρειάζονται τα φυσικά χρήματα (μετρητά).

Αυτές οι πληροφορίες πηγάζουν από την πρόσφατη έρευνα αναφορικά με τις πληρωμές των καταναλωτών, που διεξάχθηκε στην Αυστραλία από την τράπεζα Reserve. Αυτή η έκτη τριετής έρευνα έδειξε 1000 συμμετέχοντες που κατέγραψαν τις λεπτομέρειες των συναλλαγών τους για μια βδομάδα και απάντησαν ένα ερωτηματολόγιο που μετράει τις προτιμήσεις των πληρωμών τους, τα διαθέσιμα μετρητά και τις αντιλήψεις τους αναφορικά με την πρόσβαση στα μετρητά.

Η χρήση μετρητών σε προσωπικές συναλλαγές έχει μειωθεί αγγίζοντας το 16% το 2022 με τους ανθρώπους να είναι πιθανότερο να πληρώνουν με χαρτονομίσματα και κέρματα στις υπηρεσίες και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και για λόγους αναψυχής ή διευθέτησης λογαριασμών. Οι ερωτηθέντες 65 ετών και άνω μπορούν να ταξινομηθούν ως υψηλού επιπέδου χρήστες μετρητών και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα συσχετίζονται με πιο εντατική χρήση μετρητών.   

Ανεξάρτητα από την συχνότητα που οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα μετρητά, πάνω από 25% των ερωτηθέντων επισήμαναν πως στερούμενοι την επιλογή πληρωμής με μετρητά αυτό θα είχε μια σοβαρή αρνητική επίδραση στους ίδιους. Όταν ερωτήθηκαν να αναφέρουν τους λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτήν την αναφορά, το μεγαλύτερο μερίδιο με διαφορά- περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3)- ανέφεραν τις ανησυχίες τους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ως την πρωταρχική για αυτούς αιτία. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αύξηση από την προηγούμενη έρευνα, όπου λιγότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων είχε παρόμοιες ανησυχίες, «αντανακλώντας ίσως σημαντικά κυβερνο-επεισόδια των τελευταίων ετών.» Ο επόμενος πιο συνηθισμένος λόγος ήταν ότι μερικοί έμποροι συναλλάσσονται αποκλειστικά και μόνο με μετρητά, με τα οικονομικά να βρίσκονται στην τρίτη θέση.               

Η έρευνα ακόμη διαπίστωσε πως «πολλοί καταναλωτές αντιλαμβάνονται πως τα μετρητά είναι σημαντικά ως μια εναλλακτική μέθοδος πληρωμής», για συναλλαγές έκτακτης ανάγκης (π.χ. μια φυσική καταστροφή) (να είναι) ένας από τους πιο συχνούς λόγους που αναφέρονται για την αποταμίευση μετρητών. Για να δοθούν ως δώρο ήταν μια άλλη δημοφιλή αιτία, με την «αναξιοπιστία των συστημάτων πληρωμής» να αναφέρεται επίσης, μαζί με την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία.   

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν μαζί τους μετρητά, παρόλο που υπήρξε μια ελάττωση από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν πάνω τους 100 δολάρια ή και περισσότερα παραμένει αμετάβλητο, και η υψηλή ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων έχει αποκτήσει περισσότερη δημοτικότητα.

Η έρευνα καταλήγει πως «παρά την πτώση της χρήσης των μετρητών, τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν (την πτώση) στην πρόσβαση των μετρητών και την αποδοχή είναι περιορισμένα μέχρι στιγμής», ωστόσο η τράπεζα Reserve παρατηρεί πως «υπάρχει ευαισθησία πρόσβασης στα μετρητά σε μερικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις μη μητροπολιτικές περιοχές,» και αναδιατυπώνει την αφοσίωσή της στην παρακολούθηση αυτών των τάσεων.     

cashmatters