Εκδηλώσεις από την Ομογένεια Αφρικής για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, από την Ελληνική κοινότητα Κινσάσας

Γράφει ο Δ/ντής των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, κ. Γεώργιος Λεργιός

Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας το Σάββατο 22 Μαΐου 2021.


Αρχικά έγινε προβολή μουσικού βίντεο με εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και ακολούθησαν ομιλίες της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Κινσάσα κας Καλλιόπης Ντούτη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κυρίου Γεράσιμου Ντούνη.
Κατόπιν προβλήθηκε βίντεο με συνεντεύξεις ιστορικών – ερευνητών, οι οποίοι καταθέτουν τις απόψεις τους για αυτά τα οδυνηρά για τον Ελληνισμό γεγονότα.


Εμείς οι Έλληνες της Κινσάσας με σεβασμό στην τρισχιλιετή παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο, καταδικάζουμε τον φρικτό, απάνθρωπο και βίαιο ξεριζωμό τους και απαιτούμε την αναγνώριση αυτής της Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος, η οποία θα συντελέσει στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας.

 

«Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – Σχολή Σαχέτι 21 Μαΐου 2021»

Γράφει: Ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος Άξιος Δημοσθένης.

Έντονη ήταν η συγκίνηση σήμερα σε όλους τους παρευρισκόμενους στο μεγάλο προαύλιο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, όπου και πραγματοποιήθηκε η λαμπρή γιορτή μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Eλληνισμού (1914-1923). Μια ιδέα της Διευθύντριας του Δημοτικού της Σχολής κ. Σοφίας Ζαχαρίου η οποία πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος βοήθησαν καθοριστικά και ουσιαστικά στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα πρωτόκολλα κατά της Πανδημίας, στον χώρο της εκδήλωσης παρευρέθηκαν ορισμένα τμήματα μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, επίσης το παρόν έδωσαν: ο Εκτελών χρέη Πρέσβη κ. Στέφανος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Γιάννης Σπυρίδης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γ. Βλάχος, ο Διευθυντής της Σχολής κ. W. Taylor, η Διευθύντρια του Δημοτικού του ΣΑΧΕΤΙ κ. Σοφία Ζαχαρίου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τ. Παπάζογλου, εκπρόσωποι συλλόγων και Σωματείων.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους επιμελητές του σχολείου Κασσάνδρα Μπαρμπή και Νικόλας Καπετανάκης οι οποίοι καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και έκαναν μια σύντομη αναφορά στην ιστορική πραγματικότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια μεταδόθηκε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε με απόλυτα τεκμηριωμένο λόγο στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού συγκινώντας τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ Σεβασμιότατο Πέτρο Αρχιεπίσκοπο Άκκρας.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων αμέσως μετά ανέλαβαν ομάδες μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου οι οποίες παρουσίασαν: Δραματοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, Ποίημα, Ποντιακούς χορούς καθώς και Ποντιακά τραγούδια. Αίσθηση προκάλεσε το αφηγηματικό από μαθητές της Δ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου σχετικά με δύο Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ και χορωδία των μαθητών της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού, τραγούδησε άψογα το Ποντιακό τραγούδι ‘’Το Προσφυγικό’’. Το μήνυμα της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μελίνας Ασλανίδου, μαζί με ένα ποντιακό τραγούδι έκλεισε την εκδήλωση. Αμέσως μετά προσφέρθηκαν σνακς από την κ. Ζαχαρίου προς τους καλεσμένους.


Η ανάρτηση της σχολής Σαχέτι για το γεγονός:
COMMEMORATION DAY OF THE PONTIAN-GREEK GENOCIDE Today our school honoured the 353 000 Greeks that perished during the Pontian Genocide between 1914 and 1923. This ethnic cleansing occurred in the region of Pontus, which lay in present-day Turkey and it was attributed to massacres and “death marches” in the hands of the Ottoman Turks. Α mass population exchange was subsequently enforced that saw 3 000 000 Orthodox Christians deported from Asia Minor to present-day Greece. Our assembly aimed to emphasise the brutality of crimes against humanity and to underline the importance of our history and the lessons behind it. Our pupils presented songs, dances and narrations that were based on the Genocide where the message was that history cannot repeat itself. Νever again!

Σήμερα το σχολείο μας τίμησε τους 353.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν κατά τη Γενοκτονία των Ποντίων, μεταξύ του 1914 και του 1923. Αυτή η εθνοκάθαρση, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Πόντου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Τουρκία με σφαγές και «πορείες θανάτου» από τους Οθωμανούς. Στη συνέχεια, μια μαζική ανταλλαγή πληθυσμού επιβλήθηκε, όπου 3.000.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι απελάθηκαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα. Ο στόχος της εκδήλωσής μας, ήταν να δώσει έμφαση στη βαρβαρότητα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και να τονίσει τη σημασία για τα διδάγματα που μας δίνει η Ιστορίας μας. Οι μαθητές μας παρουσίασαν τραγούδια, χορούς και αφηγήσεις με επίκεντρο την Γενοκτονία και με κύριο μήνυμα «Η Ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί».

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!#pontiangenocide #pontiangenocideremembrance #ποντιακηγενοκτονια

Δείτε το πρόγραμμα: https://blogs.sch.gr/gsejohann/files/2021/05/Pontian-Program-2021.pdf

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση: https://events.saheti.co.za/PontianGenocide

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ

Γράφει η δντρια του γυμνασίου – λυκείου, κα Βικτωρία Γερασιμίδου

Την Τρίτη 8 Ιουνίου τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι, για πρώτη φορά, ετοίμασαν εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου, υπάρχουν γονείς, εκπαιδευτικοί -τρίτης και τέταρτης – γενιάς προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Ιστορικά τεκμηριώνεται η άφιξη πολλών προσφύγων της Μικράς Ασίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την Μικρασιατική καταστροφή. Από τα νησιά αυτά, ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια πολλοί Έλληνες και έφτασαν στο σημερινό Λουμπουμπάσι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ποντιακή μουσική και τους υπέροχους ήχους της ποντιακής λύρας.
Στην αρχή έγινε μια σύντομη αναφορά στον όρο “Γενοκτονία” και τη γεωγραφική θέση της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Ακολούθησε βίντεο με την ιστορία του Πόντου από την ίδρυσή του μέχρι το 1919 και τη Γενοκτονία. Μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του Καζαντζάκη “Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, μέσα από τα οποία περιγράφεται η δράση του μεγάλου λογοτέχνη με την οποία αφιέρωσε πολλούς μήνες στη διάσωση και μετεγκατάσταση Ελλήνων του Πόντου με ενεργό ρόλο στο τότε Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, πιέζοντας ασφυκτικά τον Βενιζέλο μαζί με άλλες προσωπικότητες των γραμμάτων να διαθέσει ο Βενιζέλος χρήματα και πόρους.


“Πόνεσα την αιώνια σταυρωμένη ράτσα που κινδύνευε πάλι στο Προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου. Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το κράτος και τη βία και φωνάζει. Φωνάζει όχι τους θεούς, φωνάζει τους ανθρώπους, τα παιδιά της να τη σώσουν”, γράφει χαρακτηριστικά ο Καζαντζάκης.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν βίντεο, τραγούδια με μηνύματα, τα οποία αναφέρονταν στην μακρά και λαμπρή ιστορική πορεία των Ελλήνων στον Πόντο στη δραματική περίοδο της Γενοκτονίας στην αποτυχία του στόχου των Τούρκων για πλήρη εξόντωση των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρωτίστως στο ελπιδοφόρο μήνυμα της επιβίωσης.

“ Την πατρίδα μ’ έχασα” τραγουδά ο Άpolas Lermi γεννημένος στην Τόνια της Τραπεζούντας, ένα από τα ελληνόφωνα χωριά του Πόντου. Τόνια η αρχαία Θοανία. “Στη μικρή μου ηλικία μετακομίσαμε στην Πόλη. Εκεί στο Δημοτικό επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω καλά τα τουρκικά με κορόιδευαν οι συμμαθητές μου. Μου έλεγαν πως είμαι Λαζός. Αργότερα έκανα διάφορες έρευνες και διάβασα διάφορα βιβλία και κατάλαβα πως η γλώσσα του παππού μου ήταν αυτή η αρχαία ελληνική γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης”, “Το να τραγουδάς ποντιακά, σημαίνει να δεχτείς και την ελληνική καταγωγή σου” αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Καθώς τελείωσε το πρώτο μέρος του αφιερώματος οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου και των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού σχημάτισαν το G “Genocide” στον αύλειο χώρο του σχολείου. Προηγουμένως έγινε επεξήγηση του λογότυπου που είχε σχεδιαστεί για τα 100 χρόνια από την αποβίβαση του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, στις 19η Μαΐου 1919. Άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί σχημάτισαν τον αριθμό (353.000), αριθμό που φανερώνει τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ τα νήπια με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους κατέθεσαν όμορφα κατακόκκινα τριαντάφυλλα, στον αριθμό των θυμάτων, πράξη μνήμης και τιμής αλλά συγχρόνως ελπιδοφόρο μήνυμα επιβίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η έναρξη του 2ου μέρους της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον εντυπωσιακό χορό Πυρρίχιο από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ο χορός Πυρρίχιος αποκαλείται και Σέρα γιατί στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας υπήρχαν οι πιο φημισμένοι χορευτές. Είναι εξέλιξη του αρχαίου Πυρρίχιου, του πολεμικού χορού των αρχαίων Ελλήνων που αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης .

Ακολούθησε σύντομη αναφορά για την σύνδεση Κρήτης και Πόντου και τις ευδιάκριτες ομοιότητες που υπάρχουν στον χαρακτήρα των Κρητικών και των Ποντίων, στη φιλοξενία, στη γλώσσα, στη λύρα, στο τραγούδι και στο χορό τους και βέβαια όλα αυτά ξεκινούν από την μετανάστευση Ποντίων στην Κρήτη στα χρόνια του Νικηφόρου Φωκά. Τότε ξεκίνησε ο εποικισμός της Κρήτης με Ποντιακό πληθυσμό που συνεχίστηκε μέχρι το 1923 στον καιρό της ανταλλαγής πληθυσμών. Τότε πολλοί Πόντιοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη Κρήτη.
Προβλήθηκε βίντεο: το τραγούδι “Όσο βαρούν τα σίδερα …..” όπου Κρήτη και Πόντος ενώνουν τους χορούς τους Πεντοζάλη και Σέρα. Το αφιέρωμα των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι ολοκληρώθηκε με το βίντεο της αλλαγής των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την ημέρα της 19ης Μαΐου. Εύζωνοι με Ποντιακές ενδυμασίες εκείνη την ημέρα αποδίδουν τιμές στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τέλος, οι μαθήτριες του Λυκείου χόρεψαν Κότσαρι και τικ ,τους δύο πιο χαρακτηριστικούς ποντιακούς χορούς και διεμήνυσαν την αισιοδοξία και την πεποίθηση πως η Ανθρωπότητα θα τα καταφέρει και θα κινήσει τον αγώνα των Ποντίων για τηΔιεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων στον μέλλον.
Ένα μνημόσυνο για τις χαμένες ψυχές…..ένα μήνυμα αισιοδοξίας ενάντια σε κάθε πόλεμο και βία.
Ο Πόντος ΖΕΙ.
Την εκδήλωση του Γυμνασίου – Λυκείου επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Γερασιμίδου Βικτωρία και Σεργάκη Αικατερίνη

.