Αδελφοποίηση της σχολής SAHETI με το 6ο Λύκειο Τρικάλων και τα εκπαιδευτήρια Παναγιά Προυσιώτισσα στο Αγρίνιο

Γράφει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ Δρ. Γεώργιος Βλάχος

 

Στα Τρίκαλα βρέθηκαν από τις 17 έως και 19 Δεκεμβρίου 2019 ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Σαχέτι κ. Warwick Taylor, η Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών της Σχολής, η κα Αντωνία Παπάζογλου, η Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος του Νηπιαγωγείου, η κα Στέλλα Καραγιάννη και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Γεώργιος Βλάχος.

Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής στο σχολείο η οποία συνεχίστηκε λίγο αργότερα στο Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση των 2 σχολείων (από τον Διευθυντή του 6ου λυκείου Τρικάλων, κ. Αριστείδη Μυλωνά και από την κα Παπάζογλου αντίστοιχα) και παρουσίαση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αφρική από τον Συντονιστή κ. Βλάχο. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με πολιτιστικά δρώμενα και με τραγούδια από την χορωδία του σχολείου, αλλά και από αυτή του 5ου δημοτικού της πόλης. Παραβρέθηκαν στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων γονείς και μαθητές. Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων, κα Βασιλένα Μητσιάδη και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων κα Κάκλα Βασιλική.

Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Αγρίνιο, στις 21 Δεκεμβρίου 2019 στα Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα.


Μεταξύ άλλων, η κα Αγγελική Μπαλαούρα παρουσίασε τα Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα και κατέδειξε την προσφορά τους στην πόλη του Αγρινίου και στην εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής. Η κα Παπάζογλου και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης παρουσίασαν τη Σχολή Σαχέτι και την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στην Αφρική. Ακολούθησαν θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες,  κάλαντα και μουσική. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος τη πόλης του Αγρινίου, κ. Φλώρος, Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου, ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, διευθυντές σχολείων και γονείς. Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος της πόλης και ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου, κ. Κωνσταντίνος Νάκος.

Από τα λεγόμενα αυτών που πήραν το λόγο καταδείχτηκε ότι η αδελφοποίηση αποτελεί μια δημιουργική εκπαιδευτική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε νέους μαθητές και νέες μαθήτριες να συνεργάζονται ώστε να προωθούνται οι αξίες της διεθνούς, διαπολιτισμικής κατανόησης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας. Μέσα από τις συνεργασίες και τις κοινές δράσεις οι μαθητές αναπτύσσουν και καλλιεργούν δεξιότητες, την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μπορούν να εξηγούν και να αιτιολογούν τυχόν ομοιότητες και διαφορές. Αναγνωρίζοντας έτσι τα κοινά οφέλη που προκύπτουν από την αδελφοποίηση, πρόθεση όλων των πλευρών είναι να πραγματοποιούν κοινές δράσεις, ανταλλαγές καλών πρακτικών και επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαβάστε χαρακτηριστική αναφορά από τον τοπικό τύπο στα Τρίκαλα
Γέφυρες συνεργασίας και μηνύματα αγάπης από το Δημαρχείο Τρικκαίων ανάμεσα στο 6ο Λύκειο Τρικάλων και τη Σχολή SAHETI του Γιοχάνεσμπουργκ. Μια Σχολή που ιδρύθηκε το 1974 από τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο, και η οποία πλήρως ελληνικό πρόγραμμα σπουδών και προωθεί τον ελληνισμό. Οπότε η αδελφοποίηση με το 6ο Λύκειο Τρικάλων δίνει το μήνυμα τη ενότητας και τη συνεργασίας, όπως τόνισε ο διευθυντής του τρικαλινού σχολείου κ. Αρης Μυλωνάς στον χαιρετισμό του. Παρόμοιο και το μήνυμα των εκπροσώπων της Σχολής, του γενικού διευθυντή κ. Γουόργουικ Τέιλορ, της διευθύντριας ελληνικών σπουδών όλων των βαθμίδων της
σχολής, κ. Τόνια Παπάζογλου και της κ. Στέλλας Καραγιάννη, διευθύντριας σπουδών νηπιαγωγείου. Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη, υποδεχόμενη τους φιλοξενούμενους από τη μακρινή Ν. Αφρική, τόνισε τη σημασία και την ουσία παρόμοιων αδελφοποιήσεων συνολικότερα για την εκπαίδευση και τη συνεργασία ανάμεσα σε μαθητές.

Το όμορφο κλίμα «έντυσαν» δύο χορωδίες και πολλή μουσική. Η χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολεία Τρικάλων έψαλε κάλαντα και τραγούδησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ενώ η μικτή χορωδία από μαθητές/τριες του 6ου Γυμνασίου και του 6 ου Λυκείου Τρικάλων τραγούδησε εμβληματικά τραγούδια, από τα «Μαλαματένια λόγια» μέχρι
το «Ας κρατήσουν οι χοροί». Εκτός από τα δώρα που αντηλλάγησαν και τον χαιρετισμό της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Β. Κάκλα για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, οι φιλοξενούμενοι των Τρικάλων επισκέφθηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη και συνομίλησαν για το πλαίσιο της αδελφοποίησης. Κάτι που θα εξειδικευθεί μέχρι το επόμενο βήμα, την επίσκεψη και μαθητών/τριών από το Γιοχάνεσμπουργκ στα Τρίκαλα. Εξάλλου, με την παρουσία του κ. Γιώργου Βλάχου, συντονιστή εκπαίδευσης Αφρικής (πλην Αιγύπτου και Λιβύης), η αδελφοποίηση των δύο σχολείων αποκτά χαρακτηριστικά ουσίας και γνώσης με γέφυρα την ελληνική παιδεία, ειδικά από τη στιγμή που το έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό «Γνώθι Σ’αυτόν»

Αδερφοποίηση 6ο Λύκειο Τρικάλων Σχολή SAHETI Γιοχάνεσμπουργκ δημαρχείο Τετάρτη 18-12-2019

Αδελφοποίηση του 6ου λυκείου Τρικάλων και τη σχολή Σαχέτι στο Γιοχάνεσμπουρκγ | 19/12/2019 | ΕΡΤ

 

Διαβάστε την αναφορά των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα στο γεγονός αυτό.

Οι Διευθυντές της Σχολής Saheti από το Γιοχάνεσμπουργκ στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» για την τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Προσκεκλημένοι των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», ήρθαν στο Αγρίνιο και συμμετείχαν στη συγκινητική τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Saheti, κ. Warwick Taylor, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος, κα Τόνια Παπάζογλου και η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής, κα Στέλλα Καραγιάννη. Παρών στην εκδήλωση και ο Αγρινιώτης συμπολίτης μας κ. Γεώργιος Βλάχος, Συντονιστής Εκπαίδευσης, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σπύρος Φλώρος, αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, οι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδος κ.κ. Απόστολος Βετσόπουλος και Κων/νος Νάκος, ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας, Διευθυντές σχολείων, γονείς και προσκεκλημένοι.

Η Σχολή SAHETI ιδρύθηκε το 1974 από τον Γεώργιο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Και από εκείνη την εποχή, που επικρατούσε ακόμη το Απαρτχάιντ, είχε ανοιχτές τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Η Σχολή SAHETI είναι χτισμένη σε έκταση 290 στρεμμάτων, διαθέτει Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και  Λύκειο. Φοιτούν σε αυτή 1.300 μαθητές, εκ των οποίων το 60% είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 36 διαφορετικών εθνικοτήτων. Απασχολεί 130 εκπαιδευτικούς και το προσωπικό της ανέρχεται συνολικά σε 370 άτομα. Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας , της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους μαθητές της. Τα Ελληνικά διδάσκονται υποχρεωτικά σε όλα τα παιδιά.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων καλωσόρισαν με χαρά τους προσκεκλημένους τους, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους. Τα δύο σχολεία αντάλλαξαν δώρα και δεσμεύτηκαν να γίνει η αδελφοποίηση αυτή η αρχή μιας όμορφης συνεργασίας. Μεταξύ των δύο σχολείων θα εκπονηθούν από κοινού προγράμματα εκπαιδευτικά, στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ενώ αντιπροσωπεία των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα θα επισκεφτεί τη Σχολή Saheti στο Γιοχάνεσμπουργκ, στα πλαίσια της αδελφοποίησης.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τον χαιρετισμό της κας Μπαλαούρα Ευφροσύνης.

«Η σημερινή ημέρα στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» είναι μια γιορτή. Υποδεχτήκαμε με χαρά τον Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως και τον Γενικό Διευθυντή και τις Διευθύντριες της Σχολής SAHETI, ενός σχολείου συγγενικού ως προς το αξιακό του σύστημα με το δικό μας. Ενός σχολείου με μεγάλη προσφορά στην παιδεία των ομογενών μας και όχι μόνο, ενός σχολείου που δεν επαναπαύεται και επαγρυπνά. Με τη Σχολή SAHETI έχουμε κοινή την επιθυμία της αδελφοποίησης και ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση προς όφελος των μαθητών μας.Η παρουσία στα Εκπαιδευτήριά μας αξιόλογων μελών της σχολικής κοινότητας μάς τιμά ιδιαίτερα και μας χαροποιεί το γεγονός ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, ανησυχίες, σχέδια και να εκφράσουμε την εκπαιδευτική θέση και προοπτική μας. Γιατί και τα δύο σχολεία ξεκίνησαν από ένα όραμα. Οι ιδρυτές τους έκαναν αυτό το μεγάλο βήμα, που αναμφίβολα δείχνει τόλμη, δύναμη ψυχής και όραμα. Και πάλι από τη θέση αυτή να καλωσορίσω τη Σχολή SAHETI στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» και όλους σας όσοι βρίσκεστε σήμερα κοντά μας και να ευχηθώ εκπλήρωση των προσδοκιών μας, κυρίως ως προς το ήθος και την προκοπή των μαθητών μας».