Χρονικό επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεώδορου Β΄ στη Ζάμπια

Γράφει η εκπαιδευτικός του ΤΕΓ Ζάμπιας, κα Καλλιόπη Παπαγιαννάκη

Την Παρασκευή, 21Φεβρουαριόυ 2020, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης προσκάλεσε όλα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας της Ζάμπιας να παραβρεθούν στην υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη Ζάμπια και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του 1ου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Dr. Kenneth Kaunda, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής.

Η Ελληνική Παροικία ανταποκρίθηκε θερμά, με την πολυπληθή παρουσία της.  Την επομένη ημέρα, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, με συνοδεία τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη, αναχώρησε για το Chirundu, στην περιοχή των Βλαχάκηδων. Εκεί έγινε η τελετή τοποθέτησης και ευλογίας του θεμέλιου λίθου, του Νέου Ιεραποστολικού Κέντρου. Με την επιστροφή τους στη Λουσάκα, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου και τιμήθηκαν από τον Πατριάρχη μέλη της Ελληνικής Παροικίας για τη χρόνια προσφορά και στήριξή τους στην Εκκλησία και στην Κοινότητα.

Αμέσως μετά στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας το ΤΕΓ Λουσάκας, υποδέχθηκε τον Μακαριότατο με τραγούδια και χορούς της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα:

Τα μεγαλύτερα παιδιά τραγούδησαν τον “Μαρμαρωμένο Βασιλιά” και τα μικρότερα τα “Άσπρα Καράβια”, όλα μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Ζάμπιας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά χόρεψαν Καλαματιανό και όλα τα παιδιά μαζί Χασαποσέρβικο.

Οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν, ο Μακαριότατος έδειχνε ευτυχής από την όλη εκδήλωση και τη συμμετοχή των παιδιών. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα, ευγενική προσφορά των κυριών της Κοινότητας όπου μεταξύ των συνδαιτυμόνων βρίσκονταν ο Έλληνας Πρόξενος της Ζάμπιας κ. Μιχάλης Κρούπνικ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργος Λιακόπουλος και πολλοί επίσημοι.

Κλείνοντας σας παραθέτω την επιστολή που ανάρτησε στην ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης :
«Αγαπητοί μου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας αναχώρησε προ ολίγου από το Αεροδρόμιο της Λουσάκα γεμάτος από χαρά και αισιοδοξία και ελπίδα για την κατάσταση στη Ζάμπια στο μέλλον. Σαν Μητροπολίτης σας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους σας εκ βάθους καρδιάς για τη συνεισφορά σας, την αρωγή σας, και για τα έκδηλα συναισθήματα εθνικής και θρησκευτικής υπερηφάνειας. Ιδιαίτερα, με την παρουσία των παιδιών μας εχτές στην ελληνική κοινότητα. Ο Ελληνισμός στη Ζάμπια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σε κάθε περίπτωση μπαίνει σε μια νέα τροχιά, “μια νέα σελίδα” όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μακαριώτατος και σε αυτό το τριήμε ρο αποδείξαμε ως όταν είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Σας καλώ λοιπόν, από εδώ και στο εξής να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια μας για διάδοση της γλώσσας μας και της θρησκευτικής μας παράδοσης.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους και σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού στη ζωή σας.
Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης ».