Η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας

Γράφει η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου – Λυκείου Αιθιοπίας, κα Χριστίνα Κοτζαντώνογλου – ΠΕ06

Με αφορμή τα Χριστούγεννα , μακριά από φίλους, συγγενείς και οικογένεια σκέπτομαι τη χρονιά που πέρασε. Κάνοντας απολογισμό νιώθω ευγνωμοσύνη. Συχνά χαμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας ξεχνάμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Τα μικροπροβλήματα, οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεων μας και δεν μένει καθόλου χώρος και χρόνος για ευγνωμοσύνη.

Μα πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη; Ναι, γιατί το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τη χαρά, την ευλογία της ζωής. Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δόθηκε. Τι τύχη να ζούμε. Τι ατυχία να μην εκτιμούμε το προνόμιο της ζωής. Ας αναλογιστούμε πόσο συχνά λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους τριγύρω μας. Η αναγνώριση και εκτίμηση των καλών που μας έχει φέρει η ζωή και των καλών που μας έχουν κάνει οι άλλοι βοηθά πρώτα εμάς. Μας βοηθά να αποκτήσουμε γαλήνη, ηρεμία. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα που ωφελεί την σωματική και ψυχική μας υγεία. Επιπλέον μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε υγιείς κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Σε ένα θετικό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον είμαστε πιο αποδοτικοί και πιο αποτελεσματικοί και τέλος πιο ευτυχισμένοι. Και οι άλλοι που έρχονται σε επαφή μαζί μας νιώθουν χαρά με την παρουσία μας.

Στη θρησκεία μας υπάρχει η θεία ευχαριστία ή θεία κοινωνία με τη οποία συμμετέχει ο πιστός στην λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας. Στα πρώτα χρόνια της λατρείας ο όρος ευχαριστία σήμαινε απόδοση ευχαριστιών, ευγνωμοσύνη’ και ευχαριστήρια προσευχή προς τον Θεό. Και ο Ιησούς Χριστός ευχαρίστησε τον Πατέρα. Αναλογιζόμενη την χρονιά που πέρασε νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη. Για όλα αυτά που έμαθα, γι’ αυτά που είδα, για τους ανθρώπους που γνώρισα, γι’ αυτά που είπα όταν έπρεπε να μιλήσω.

Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για τα μικρά καλά που συμβαίνουν στην ζωή μας. Η ευγνωμοσύνη έχει την δύναμη να αλλάξει τη ζωή μας. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι συνήθεια. Θέλει εξάσκηση. Ας κάνουμε αυτή τη χάρη στον εαυτό μας. Ας βάλουμε την ευγνωμοσύνη στη ζωή μας.