ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ

 

ELLHNIKO SXOLEIO SE NOTIA AFRIKHΤο ελληνικό σχολείο SAHETΙ του Γιοχάνεσμπουργκ που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια από την ίδρυση του, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος συνεχίζοντας την επίσκεψη του στη Νότιο Αφρική. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ιδρυτής του σχολείου κ.Γεώργιος Μπίζος, δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και εμβληματική φυσιογνωμία στη Νότιο Αφρική, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το διδιακτικό προσωπικό και τους μαθητές. Μάλιστα οργανώθηκε μια μικρή γιορτή προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, με ελληνικούς χορούς και τραγούδια από μαθητές του δημοτικού, στους οποίους είχε την ευκαιρία να μιλήσει για λίγο ο κ.Γεροντόπουλος.

Ο κ.Μπίζος, που έχει πλέον δώσει την διεύθυνση του σχολείου στον γιο του Δάμωνα, επικεφαλής του Δ.Σ του SAHETI, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Υφυπουργού Εξωτερικών την Ελληνική Πολιτεία, για την διαχρονική συμπαράσταση της στην προσπάθεια του SAHETI να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, με την διάθεση αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ.Γεροντόπουλος, αφού ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους για τα επόμενα χρόνια και την σκέψη δημιουργίας οικοτροφείου για παιδιά ομογενών μας από τις γύρω χώρες προς τη Νότιο Αφρική, ευχαρίστησε τον κ.Μπίζο, το διοικητικό συμβούλιο και όλους τοιυς δασκάλους, για την δουλειά που κάνουν. Είχε παράλληλα και συζήτηση με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς όχι μόνο του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και των υπολοίπων που βρίσκονται στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ.

Στη συνέχεια ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Γιοχάνεσμπουργκ και τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνταντίνου και Ελένης, όπου άκουσε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα προβλήματα των ομογενών μας στην περιοχή και τις δραστηριότητες τους. Τέλος, ξεναγήθηκε και στο Μουσείο Lilliesleaf εναντίον του Απαρχάιντ και επισκέφθηκε τους χώρους όπου ο Νέλσον Μαντέλα και οι συναγωνιστές του οργάνωναν τον αγώνα τους. (parapolitika)

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα