Γενικευμένες αντιδράσεις στην Ολλανδία για τον περιορισμό εκτροφής βοοειδών εν ονόματι της κλιματικής αλλαγής

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν έρθει σε ευρεία ρήξη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό καθώς γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να περιοριστούν τα βοοειδή σε ένα ζευγάρι ανά χώρο στο μέγεθος περίπου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου!

Κατά την ολλανδική κυβέρνηση στόχος είναι να μειωθούν οι μεγάλες ποσότητες ρυπογόνου μεθανίου, που παράγεται από κοπριά και λίπασμα, σε περιοχές φτωχές από βοσκότοπους, ενώ άλλα χωράφια θα μετατραπούν σε βοσκοτόπια, κάτι που είναι καλό για τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα του νερού.

Οι αγρότες έχουν εξοργιστεί από αυτά τα κυβερνητικά σχέδια περιορισμού του αριθμού των ζώων τους, ειδικά στη νότια Ολλανδία, όπου βόσκουν περίπου 3,5 αγελάδες ανά γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τον Μάρτιο του 2023, το ολλανδικό Κίνημα των Αγροτών (BBB) θριάμβευσε στις περιφερειακές εκλογές στις οποίες κυριαρχούσαν διαδηλώσεις με τρακτέρ κατά των υποχρεωτικών εξαγορών αγροκτημάτων που επιβάλλονται από τους στόχος της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Οι διαμαρτυρίες των Ολλανδών σε αυτά τα μέτρα τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή!

Το όριο στον αριθμό των αγελάδων προέκυψε από ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο δημοσίευσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NOS.

Στο έγγραφο παρατίθεται έρευνα από το Wageningen University & Research, η οποία διαπίστωσε ότι ο ολλανδικός τομέας της κτηνοτροφίας έπρεπε να συρρικνωθεί έως και 30 τοις εκατό και να εφαρμοστούν όλα τα προτεινόμενα μέτρα για την επίτευξη στόχων για το άζωτο, το κλίμα και το νερό.

Η διαρροή αποκάλυψε επίσης ότι η αγροτική συμφωνία θα κοστίσει στην κυβέρνηση 5,8 δισεκατομμύρια £ συν άλλα 521 εκατομμύρια £ για τις υπόλοιπες «υπηρεσίες οικοσυστήματος».

Αυτά τα χρήματα θα καταβληθούν στους αγρότες για την επαναχρησιμοποίηση περιοχών της γης τους, τη διαχείριση τάφρων και λιμνών και τη δημιουργία ενδιαιτημάτων για έντομα και πτηνά, αλλά δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

telegraph