«Ο φίλος των Αλβανών, Έλιοτ Ένγκελ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του αμερικανικού Κογκρέσου»

Φωτό: Ο Έλιοτ Ένγκελ(α) με τον συντάκτη του άρθρου Χάρι Μπαϊρακτάρι

 

Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2018 έγινε με τον έλεγχο από το Δημοκρατικό  Κόμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Τώρα η νομοθετική εξουσία στην Ουάσιγκτον έχει διαιρεθεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει ο Χάρι Μπαϊρακτάρι στην ‘Ιλλυρία’.


Συνεχίζει: 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να συνεργασθεί με τη νέα Δημοκρατική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ωστόσο απομένει να δούμε εάν ο  διαχωρισμός των εξουσιών θα δημιουργήσει περισσότερη συνεργασία ή σύγκρουση στην Ουάσιγκτον.

Για τους Αλβανούς, αυτή η διαφορά σηματοδοτεί μια άλλη ιστορική στιγμή. Με τη νίκη των Δημοκρατικών, μια φιγούρα που οι Αλβανοί γνωρίζουν πολύ καλά, ο γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ θα γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Αυτό θα οδηγήσει στην ανάληψη μιας θέσης στην εξωτερική πολιτική του Καπιτωλίου, από έναν άνθρωπο που εργάζεται σκληρά επί 30 χρόνια για το αλβανικό ζήτημα, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς όπου και αν ζουν, για την ειρήνη και δημοκρατία στα Βαλκάνια.

Από τη νέα αυτή θέση, θα έχει περισσότερη ευχέρεια και ισχύ  να μας βοηθήσει στο έργο μας.

Ο Ένγκελ έχει μεγάλη εμπειρία στην Επιτροπή αυτή.  Από τη δεκαετία του 1990, σε συνεργασία με τον Μπεν Γκίλμαν είχαν οργανώσει τον προσανατολισμό της επιτροπής, εξ ολοκλήρου, στο Κοσσυφοπέδιο.

Τώρα ως πρόεδρος αυτής της ισχυρής επιτροπής,  ο Ένγκελ θα έχει τη δύναμη να ασκεί πιέσει για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς. Ήδη το γραφείο του έχει ασκήσει πιέσεις για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ.

Θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλές δεσμεύσεις σε όλον τον κόσμο. Η νέα επιτροπή με την νέα σύνθεσή της θα έχει άλλες ευρύτερες παγκόσμιες προτεραιότητες. Οι σχέσεις με την Κίνα, με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή. 

Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα αντικατοπτρίζονται στα Βαλκάνια, αλλά η περιοχή παραμένει κενή από την παρουσία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον, με τον Ένγκελ στην ηγεσία της Επιτροπής, διασφαλίζεται ότι δεν θα λησμονηθούν τα θέματα που ενδιαφέρουν τους Αλβανούς και οι ΗΠΑ θα έχουν την προσοχή τους στην περιοχή μας, σημειώνει ο συντάκτης.

 

ΠΗΓΗ