ΕΙΚΟΝΕΣ: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

           Οι “Εικόνες” είναι μια ταινία κολάζ διάρκειας 72 λεπτών, που αποτελείται από αποσπάσματα διαφόρων ταινιών και ντοκυμαντέρ, μονταρισμένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διηγούνται την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη Γη από τη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου  μέχρι σήμερα, όπως την βλέπει και την αντιλαμβάνεται ένας ορθόδοξος χριστιανός.

           Ο θεατής βλέπει διαδοχικά την ομορφιά των έργων του Θεού, τη δημιουργία του ανθρώπου, την πτώση του και την προσπάθειά του έπειτα, να δημιουργήσει έναν “πολιτισμό” μέσα στον οποίο όμως εγκλωβίζεται και χάνει το πρόσωπό του. Ακολουθούν σκηνές βίας, συγκρούσεων και αλληλοσπαραγμού πάνω σε έναν πλανήτη που στο τέλος δεν του έχει απομείνει τίποτα από το αρχικό του κάλλος.

           Στον τραγικό άνθρωπο, που αντιμετωπίζοντας την αποτυχία του και το αδιέξοδό του  αναρωτιέται για το τι έφταιξε άραγε, έρχεται στο τέλος της ταινίας ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος για να του πει, οτι στην κατάσταση που βρίσκεται, τον οδήγησαν  οι επιλογές του. Το Φώς που είναι ο Χριστός, ήρθε στον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ουσιαστικά επιλέγουν να παραμένουν στο σκοτάδι. Όσοι όμως στρέφονται προς το Φως, γίνονται μάρτυρες μιας άλλης ζωής, μιας άλλης πραγματικότητας και ζουν μια αθόρυβη, ταπεινή, μυστική και ακατανόητη για τους πολλούς ζωή. Αμέσως  μετά έρχεται ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που πανηγυρίζει λέγοντας:  “ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΣ” .  Ο Χριστός απλώνει το χέρι του προς τον Αδάμ που σαν πρωτόπλαστος συμβολίζει όλη την ανθρωπότητα, τον τραβάει με δύναμη μέσα από τον Άδη και τον σηκώνει όρθιο.  Η ανθρωπότητα στο σύνολό της, ίσως να μην καταλάβει τι έγινε. Η ανθρωπότητα με τα κράτη της, τις ιδεολογίες της, τους αγώνες της, τους πολέμους της, τους εξουσιαστές της, τους μικρούς και τους μεγάλους της, ίσως και να μην πανηγυρίσει για την ανάσταση του Χριστού και του ανθρώπου. Μπορεί και να μην αλλάξει η όψη αυτού του κόσμου. Όμως ο Χριστός θα στέκεται νικητής και αναστημένος πάνω από την ανθρωπότητα και τον  Άδη μέσα στον οποίο αυτή βρίσκεται. Θα σηκώνει όρθιο όποιον Του απλώνει το χέρι, θα φωτίζει όποιον επιλέγει το φως, και όποιον θέλει να είναι χριστιανός θα τον αξιώνει το βράδυ της Ανάστασης να πανηγυρίζει μαζί με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο λέγοντας:

Που σου θάνατε το κέντρον;

Που σου Αδη το νείκος;

Ανέστη Χριστός,

και συ καταβέβλησαι.

Ανέστη Χριστός,

και  πεπτώκασι δαίμονες.

Ανέστη Χριστός,

και χαίρουσιν άγγελοι.

Ανέστη Χριστός,

Και ζωή πολιτεύεται.

Ανέστη Χριστός,

Και νεκρός ουδείς επί μνήματος.

Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών,

Απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο.

Αυτώ η δόξα και το κράτος,

Εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν.