Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας

Εµείς οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας που συγκεντρωθήκαµε σήµερα, ηµέρα Τρίτη 31η Οκτωβρίου του 2017 υπό την αιγίδα του Σεβασµιωτάτου Ποιµενάρχου µας κ. Γεωργίου στο Κέντρο Επιµορφώσεως και Επικοινωνίας (Συνεδριακό Κέντρο) της Μητροπόλεώς µας στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου για την προγραµµατισµένη ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξή µας, που έχει σκοπό τον προβληµατισµό πάνω σε επίκαιρα ποιµαντικά, πνευµατικά και κοινωνικά ζητήµατα, τον καλύτερο συντονισµό της διακονίας µας, την καθοδήγησή µας από τον Επίσκοπο, την µεταξύ µας επικοινωνία και τη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Εκφράζουµε την ανησυχία και αγωνία µας για τη δυσµενή κατάσταση που επικρατεί εδώ και µια δεκαετία περίπου στην πατρίδα µας σε πολλούς τοµείς της δηµόσιας ζωής.

∆ιαβλέπουµε ότι η πνευµατική ατµόσφαιρα της εκκοσµίκευσης γενικεύεται και βαθαίνει καθηµερινά και καταγγέλλουµε την επιχειρούµενη συστηµατική προσπάθεια να εξοβελισθεί από τη δηµόσια ζωή κάθε έννοια ιερού και οσίου, να περιθωριοποιηθεί η ελληνορθόδοξη παράδοση και να αποδυναµωθεί ο θεσµός της Εκκλησίας, στο όνοµα µάλιστα της πολυπολιτισµικότητας και δήθεν της ισότητας των θρησκειών.

Χαρακτηριστικό σύµπτωµα αυτής της περιρρέουσας πνευµατικής ατµόσφαιρας είναι το όλο ζήτηµα που έχει τεθεί για το περιεχόµενο και το χαρακτήρα του µαθήµατος των θρησκευτικών σε όλες τις βαθµίδες της κρατικής εκπαίδευσης.

Καταγγέλλουµε ως επιζήµιας για το µέλλον της πατρίδας µας την επιχειρούµενη αλλοίωση και υποβάθµιση του παραδοσιακού µαθήµατος των θρησκευτικών σε δήθεν πλουραλιστικό µάθηµα θρησκειολογικού χαρακτήρα.

Φοβούµαστε ότι η ηλικιακή ανωριµότητα και η γνωστική ικανότητα νεαρών παιδιών δεν επαρκεί για τα δεδοµένα ενός τέτοιου ασαφούς χαρακτήρα και θολού περιεχοµένου µαθήµατος.

Η αντικατάσταση των βιβλίων µε την παραδοσιακή µορφή από τους λεγόµενους «θεµατικούς φακέλους» επιτείνει τη σύγχυση. Σαν υπεύθυνοι ποιµένες γινόµαστε αποδέκτες της ανησυχίας και του προβληµατισµού πολλών γονέων και κηδεµόνων µαθητών, οι οποίοι επιθυµούν να παραµείνουν τα θρησκευτικά στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, µάθηµα που καλλιεργεί και ενισχύει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πολλοί γονείς επέστρεψαν ως απαράδεκτους τους αντιπαιδαγωγικούς αυτούς φακέλους που ίσως εξυπηρετούν σκοπιµότητες.

∆ηλώνουµε την υποστήριξη και αλληλεγγύη µας στους γονείς αυτούς, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και επιθυµούν να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά τους µε βάση τις αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας µας, που αποτελούν τα ασφαλή θεµέλια ελευθέρων πολιτών και ολοκληρωµένων πνευµατικών προσωπικοτήτων.

Συµπαραστεκόµαστε επίσης ανεπιφύλακτα σε όλους τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι µε ψυχή και επίγνωση αγωνίζονται στα σχολεία για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών µας σύµφωνα µε τις επιταγές της παιδαγωγικής επιστήµης, αλλά και του Ελληνικού Συντάγµατος που ορίζει (άρθρο 16 παράγραφος ζ) ότι το κράτος αποσκοπεί µε την παρεχόµενη αγωγή στην ανάπτυξη όχι µόνο της εθνικής αλλά και της θρησκευτικής (δηλ. Ορθοδόξου) συνειδήσεως.

Η δίκαιη απαίτησή µας από την πολιτεία να ανταποκριθεί σωστά στις υποχρεώσεις της για τη θρησκευτική αγωγή στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης, διόλου δεν µας απαλλάσσει από το δικό µας αυτονόητο χρέος για την ορθόδοξη κατήχηση των νέων και γενικά τον επανευαγγελισµό του λαού µας στις αλήθειες της πίστεως.

Εκφράζουµε απερίφραστα την αντίθεσή µας στον ανήκουστο νόµο για την αλλαγή φύλου µε βάση τη βούληση του ατόµου και ανεξάρτητα από τα ανατοµικά του χαρακτηριστικά και οποιαδήποτε χρωµατοσωµικά δεδοµένα, σαν να αποτελούσε η ταυτότητα φύλου απλά ζήτηµα ατοµικού αυτοπροσδιορισµού που επικυρώνεται µε δικαστική απόφαση.

Ο απαράδεκτος για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό αλλά και λογικό άνθρωπο αυτός νόµος, το περιεχόµενο του οποίου συνιστά διαλεκτική σύνθεση τραγικότητας και γελοιότητας, αποτελεί βόµβα στα θεµέλια της κοινωνίας και της οικογένειας, γιατί µε εγκληµατική επιπολαιότητα σε πείσµα κάθε επιστηµονικής (ιατρικής, βιολογικής, ψυχολογικής) δεοντολογίας παρέχει θεσµική κάλυψη στη διαστροφή της εκ Θεού δεδοµένης φυσιολογίας του ανθρώπου, όπως µε σαφήνεια καταγράφεται στην Αγία Γραφή και στην διαχρονική πατερική σοφία «ἄρσεν καί θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς» (Γεν. ε΄, ζ).

Έχουµε την υποψία και το φόβο ότι µε αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόµος για διευκόλυνση «γάµων» οµοφυλοφίλων ζευγαριών και το χειρότερο για διευκόλυνση υιοθεσίας ανηλίκων τέκνων εκ µέρους των ζευγαριών αυτών!

Αυτή η τραγελαφική πραγµατικότητα συνιστά υπονόµευση της παραδοσιακής φυσιολογικής οικογένειας και µέγιστο κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και το µέλλον του έθνους µας και εντάσσεται σαφώς µέσα στο σχεδιασµό σκοτεινών διεθνών κέντρων για την αποδόµηση και απαξίωση διαχρονικών αρχών πανανθρώπινης σηµασίας.

∆ιατηρούµε την µύχια ελπίδα ότι ο νόµος αυτός, που είναι συγχρόνως αντιχριστιανικός, αντεθνικός και αντιεπιστηµονικός, µη δυνάµενος να εφαρµοσθεί, θα παραµείνει ουσιαστικά αδρανής και θα καταργηθεί εκ των πραγµάτων.

Σαν ποιµένες, υπεύθυνοι διάκονοι του Λόγου, θεωρούµε την Ελληνορθόδοξη παιδεία και την οικογένεια ως ύψιστες αξίες και θεµελιώδη «ριζώµατα» του Γένους µας. ∆ηλώνουµε την αµέριστη εµπιστοσύνη µας στη νόµιµη και κανονική πνευµατική µας Αρχή, την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύµου και προσευχόµαστε στον Αρχηγό της Πίστεώς µας, τον Κύριο ηµών Ιησού Χριστό, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων να δίδει φωτισµό και δύναµη σε όλους, ώστε να διαφυλάξουµε τα ιερά και τα όσια του ευσεβούς Γένους µας.

 

Το ψήφισµα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους συνέδρους δι’ ανατάσεως της χειρός.

ΠΗΓΗ: https://www.imtl.gr/?p=28406