ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ


Της Λίνας Γιάνναρου για την καθημερινή από το υπέροχο boroume.gr

«Έχω φτιάξει πολύ ωραία ψαρόσουπα βελουτέ με λαχανικά, σκορπίνα, μυλοκόπι και πεσκανδρίτσα για έξι άτομα. Γνωρίζω ότι δεν είναι πολύ, αλλά θα μπορούσα να το διαθέσω σήμερα. Μαργαρίτα Β.». Ήταν Κυριακή βράδυ όταν το παραπάνω sms έφτασε στο κινητό της Ξένιας Παπασταύρου. Μπορεί το «Μπορούμε», η οργάνωση με στόχο την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού για κοινωφελή σκοπό να γνωρίζει συγκινητική επιτυχία, όμως θαύματα δεν γίνονται. «

Οι υπηρεσίες κλειστές κι εγώ με τα παιδιά άρρωστα» λέει στην «Κ». Καλεί τον αριθμό. «Τυχαία, η γυναίκα έμενε πολύ κοντά σε ένα από τα ιδρύματα που συνεργαζόμαστε, ένα γηροκομείο. Την ενημέρωσα και λίγο αργότερα μετέφερε η ίδια το καζάνι με τη σούπα στους ηλικιωμένους γείτονές της». Το κινητό χτύπησε ξανά: «Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να βοηθήσω. Καλό σας βράδυ».

Πόσες τέτοιες ιστορίες… Όταν η Ξένια, εθελόντρια της Τράπεζας Τροφίμων, σχεδίαζε στο μυαλό της ένα δίκτυο που θα κατάφερνε να φέρει σε επαφή εταιρείες εστίασης με ιδρύματα, δεν μπορούσε να διανοηθεί τις κρυμμένες αλλαγές που θα ανακάλυπτε στην ελληνική κοινωνία. Φούρνοι της γειτονιάς και ζαχαροπλαστεία, αλυσίδες εστιατορίων και εταιρείες catering δηλώνουν μαζικά το «παρών», πολλές φορές σιωπηλά, με την υπόμνηση να μην αναφερθεί καν η επωνυμία τους.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές απ’ όλη τη χώρα ζητούν να συμμετάσχουν, οικιακοί μάγειρες και καταστηματάρχες εκδηλώνουν πραγματική έγνοια και διάθεση να προσφέρουν. Κάπως έτσι, τόνοι φρέσκου φαγητού που μέχρι σήμερα πετάγονταν στα σκουπίδια, από φραντζόλες ψωμιού μέχρι γκουρμέ πιάτα εστιατορίου που δεν «έφυγαν», βρίσκουν τον δρόμο για ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Και είναι πολλοί: Η οργάνωση συνεργάζεται με περισσότερα από 400 ιδρύματα και συσσίτια, κατάλογος που συνεχώς μεγαλώνει. Μυστικό της επιτυχίας το γεγονός ότι οι εταιρείες εστίασης δικτυώνονται με ιδρύματα ή συσσίτια της περιοχής τους, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται αποθήκευση του προσφερόμενου φαγητού. «Έτσι λειτουργούμε σε πολλαπλά σημεία, ανέξοδα και πολύ πιο γρήγορα», εξηγεί η Ξένια. Κι εμείς «ξαναβρισκόμαστε» στις γειτονιές μας.

Λες και «απασφαλίστηκε» η προσφορά. Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α), για παράδειγμα, εδώ και καιρό αναζητούσε τρόπο να ενισχύσει όσους έχουν ανάγκη. Μέσω του «Μπορούμε», σήμερα 25 ξενοδοχεία της Αθήνας παρασκευάζουν κάθε εβδομάδα από πενήντα γεύματα το καθένα για ιδρύματα και συσσίτια. «Δεν ήθελαν απλώς να δίνουν το φαγητό που περίσσευε από τα εστιατόριά τους. Ήθελαν να μαγειρεύουν ειδικά για τον σκοπό και μάλιστα να ενισχύουν ιδρύματα της περιοχής τους», εξηγεί η κ. Παπασταύρου. «Είναι σημαντικό εξάλλου οι άνθρωποι που έχουν ανάγκες να λαμβάνουν βοήθεια στη γειτονιά τους, όχι να χρειάζεται να μετακινούνται μακριά και να στήνονται σε ουρές». Η διάθεση συμμετοχής στο εγχείρημα αφορά όλη την αλυσίδα, από την ΕΞΑ-Α και τις διοικήσεις των ξενοδοχείων μέχρι τους σεφ και τους βοηθούς τους. «Αφανείς ήρωες, τα παιδιά στις κουζίνες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ετοιμάζοντας με απίστευτο κέφι θρεπτικά και νόστιμα πιάτα».

Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία έχουν αποδειχθεί «θησαυρός» και σε θέματα εξοπλισμού. «Αυτές οι μονάδες διαθέτουν πάρα πολλά σκεύη και συσκευές, τα οποία ενώ είναι σε άριστη κατάσταση παραμένουν σε αποθήκες. Κάθε εβδομάδα, συγκεντρώνουμε μια λίστα με αυτά που χρειάζονται τα ιδρύματα της Αθήνας και στέλνουμε ένα email στην ΕΞΑ-Α. Εκείνοι ενημερώνουν τα μέλη τους και ανάλογα μας απαντούν για το τι μπορούν να προσφέρουν. Τους έχουμε ζητήσει τα πάντα, από κουρτίνες, μέχρι πλυντήρια. Πάντα ανταποκρίνονται».

Αυξάνονται οι προσφορές

Την ίδια ώρα, στον χορό της προσφοράς εισέρχονται η μία μετά την άλλη μεγάλες αλυσίδες εστίασης, ζαχαροπλαστείων κ. λπ. «Παλιότερα θα χρειαζόταν να ξοδέψεις πολύ χρόνο και ενέργεια για να τους πείσεις. Τώρα σε παίρνουν οι ίδιοι και σου ζητούν να συμμετέχουν». Όπως πάντα, φυσικά, ο κόσμος προσφέρει από το υστέρημά του. «Έχω φτιάξει 15 βαζάκια γλυκό του κουταλιού νεράντζι από τη νεραντζιά του κήπου μου και θα ήθελα να το προσφέρω», έγραψε η Νάνσυ στη σελίδα του «Μπορούμε» στο Facebook.

Όμως και ο άλλος πόλος, αυτός της ανάγκης, μεγαλώνει. Πριν από ένα χρόνο, το συσσίτιο του Δήμου Ζωγράφου παρείχε δύο γεύματα την εβδομάδα σε 70 άτομα -σήμερα σε 430 (το κριτήριο είναι εισόδημα 6.000 ευρώ/χρόνο). Όπως αναφέρει η κ. Παπασταύρου, τον Δεκέμβριο από την Εστία Τροφίμων Πεντέλης εξυπηρετούνταν 150 άνθρωποι, σήμερα 300. «Πολλοί δήμοι ζητούν τη συνδρομή μας προκειμένου να συγκεντρώσουν τρόφιμα για σχολεία. Οι ανάγκες είναι μεγάλες…».

Οι εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό. «Βράδυ Καθαράς Δευτέρας, μας τηλεφωνεί η κ. Αντωνία που έχει φούρνο στο Αιγάλεω για να μας πει ότι της περίσσεψαν 70 λαγάνες και θέλει να τις προσφέρει. Τηλεφώνησα στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μπας και… Ήταν όλοι εκεί και δούλευαν! Μας είπαν ότι φυσικά χρειάζονταν το ψωμί για τον κόσμο και έτσι η κ. Αντωνία “έσωσε” τις λαγάνες της».

 

http://www.kala-nea.gr