Ἐπιμέλεια: Ἰωάννου Σαράφα
Τά κολοκυθάκια ἀποτελοῦν ἐξαιρετική πηγή χαλκοῦ καί μαγγανίου, πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνης C, Α, διαιτητικές ἴνες κ.λπ. Μία μερίδα βρασμένα κολοκυθάκια, καλύπτουν 17% τῶν ἡμερήσιων ἀναγκῶν σέ χαλκό, 14% σέ μαγκάνιο, περίπου τό 1/10 τῶν ἀναγκῶν σέ διαιτητικές ἴνες (10-12,5%), βιταμίνη Α (11%), βιταμίνη Β6 (11%), μαγνήσιο, φωσφόρο καί κάλιο (10%) σέ βιταμίνη C (9%), 7,5% σέ φυλλικό ὀξύ καί 5-6% σέ βιταμίνη Β1, Β2, Β3 καί βιταμίνη Κ.
Παρόλο ποὺ ἡ ἔρευνα, σχετικὰ μὲ τὰ φυτοχημικὰ συστατικὰ ποὺ περιέχονται στὰ κολοκύθια καὶ τὴ δυνητική τους ἀντικαρκινικὴ ἐπίδραση εἶναι περιορισμένη, κάποιες ἐργαστηριακὲς μελέτες ἔχουν δείξει ὅτι, χυμοὶ κολοκυθιῶν μποροῦν νὰ ἐμποδίσουν τὶς κυτταρικὲς μεταλλάξεις, δρώντας δηλαδὴ παρόμοια μὲ χυμοὺς ἀπὸ τὸ πράσσο, τὴ νεροκολοκύθη, τὸ ραπανάκι.
Ἡ κατανάλωση κολοκυθιῶν μπορεῖ νὰ συμβάλλει στὴν προστασία ἀπὸ καρδιοαγγειακὰ νοσήματα μέσῳ διαφόρων συστατικῶν ποὺ περιέχουν. Τὰ κολοκυθάκια ἀποτελοῦν πλούσια πηγὴ ἀντιοξειδωτικῶν οὐσιῶν καὶ μὲ συνδιασμὸ τῶν βιταμινῶν καὶ λοιπῶν στοιχείων ποὺ προαναφέρθηκαν, συνεισφέρουν ἄμεσα ἢ ἔμμεσα στὴν ἐξουδετέρωση τῶν ἐλεύθερων ριζῶν ὀξυγόνου, οἱ ὁποῖες μπορεῖ νὰ προκαλέσουν βλάβες στὰ τοιχώματα τῶν ἀγγείων ἢ σὲ διάφορα ἄλλα, ὅπως ἡ χοληστερόλη. Ἡ εὐεργητικὴ ἐπίδραση ὅλων αὐτῶν συμβάλλει στὴ μείωση τῆς ὁλικῆς καὶ τῆς LDL χοληστερόλης, ἡ δὲ αὔξησή τους στὴ δίαιτα συστήνεται στὰ ἄτομα μὲ ὑπερχοληστερολαιμία. Τέλος, μέσῳ τοῦ καλίου καὶ τοῦ μαγνησίου, τὰ κολοκυθάκια δροῦν προστατευτικὰ καὶ θεραπευτικὰ κατὰ τῆς ὑπέρτασης.
Οἱ κυριώτερες περιοχὲς καλλιέργειας στὴν Ἑλλάδα εἶναι ἡ Ἠλεία, ἡ Μεσσηνία, ἡ Κρήτη καὶ ἡ Ἀττική. Καλλιεργοῦνται γύρω στὰ 45.000 στρέμματα καὶ ἡ ἐτήσια παραγωγὴ φτάνει τοὺς 70.000 τόννους.
Πάρα πολλὰ φαγητὰ μποροῦν νὰ παρασκευασθοῦν μὲ τὴ χρήση τῆς κολοκύθας ἢ μὲ τὰ κολοκυθάκια ὅπως: κολοκυθόπιττα, κολοκύθια γεμιστὰ μὲ αὐγολέμονο, κολοκυθάκια γεμιστὰ χωρὶς κρέας, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθοτυρόψωμο, πικάντικη σαλάτα μὲ κολοκύθια, γεμιστοὶ κολοκυθοανθοί, μπατζίνα Τρικαλινή, ριζότο μὲ κολοκύθα, κολοκύθι γλυκὸ κουταλιοῦ, κολοκυθόσουπα, κολοκυθοτηγανίτες καὶ ἄλλα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1 Ἐγκυκλοπαίδεια Λαχανικῶν Μπάρμπα Στάθη.
2 Ἐφημερίδα Καθημερινὴ/Γεύσεις 10 Μαρτίου 2012.
3 Τὰ ΝΕΑ Ο-LΙΝΕ 10 Μαρτίου 2012.