ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Μία εθελοντική πρωτοβουλία υποστήριξης και προσφοράς σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κινδυνεύοντας ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, γεννήθηκε στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις της βρήκαν σε ελάχιστο διάστημα σημαντική ανταπόκριση στον φοιτητικό κόσμο, με αποτέλεσμα, σήμερα, να αριθμεί 100 μέλη, ενώ εξακολουθεί να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας που συστήθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες από 15 φοιτητές (Νομικής, Πολυτεχνείου, Οικονομικό, Χημικό, Φιλοσοφική) και προορίζεται για φοιτητές.

Η Εθελοντική Πρωτοβουλία στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση μέσω του διαδικτύου, από όπου συντονίζονται τα μέλη της και γίνονται οι ενημερώσεις των δράσεών της, ενώ απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά και να κινητοποιηθούν υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά συμφοιτητών τους.

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας βρίσκει φοιτητές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τους φέρνει σε επαφή και προωθεί την συστέγασή τους σε κοινό σπίτι, επαναφέροντας και πάλι την «ξεχασμένη» κουλτούρα της συγκατοίκησης.

Ωστόσο, η Πρωτοβουλία αναλαμβάνει δράση και στο θέμα της σίτισης και της ανταλλαγής προϊόντων. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δράση της παροχής οικονομικού μενού στους φοιτητές, μέσω του Student Food Festival (Φεστιβάλ Φαγητού Φοιτητών). Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Χώρων Εστίασης (εστιατόρια και καφέ) της πόλης, ώστε να προσφέρουν μία συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, μενού σε πολύ χαμηλό κόστος, σε φοιτητές με την επίδειξη του πάσο. Σχετική πρόταση για τον συντονισμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα απευθύνει η Πρωτοβουλία Φοιτητών στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε ένα μήνα θα λειτουργήσει και το μπαζάρ ανταλλαγής προϊόντων του δικτύου των φοιτητών, σε συγκεκριμένο χώρο εντός του πανεπιστημίου (σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές), που θα ανακοινωθεί μέσω του διαδικτύου.

http://www.newsbeast.gr via http://kali-ellada.blogspot.com

 

Δημοσιεύτηκε από καλά νέα στις 14-3-2012.