ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Αναβολή της προγραμματιζόμενης διαμαρτυρίας της 9 Μαρτίου 2020

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών, διαπιστώνοντας την απροθυμία του Υπουργείου Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα προς τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και ώρα 3.00 μ.μ., μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την άμεση εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων και την τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους της Πολιτείας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της προγραμματιζόμενης διαμαρτυρίας, δημοσιεύθηκαν από το ΙΕΠ στις 29/2/2020, τα αναθεωρημένα Προγράμματα Σπουδών, που εκπονήθηκαν από διορισμένη επταμελή επιτροπή για τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών, μετά την πολλαπλή ακύρωση των αντισυνταγματικών Προγραμμάτων Φίλη-Γαβρόγλου.

Με αυτό το νέο δεδομένο τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών εκτιμώντας τις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, έκριναν ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι ανάγκη να αναβληθεί προσωρινά, προκειμένου:

α) Να μελετηθεί προσεκτικά και σε βάθος, κατά πόσον η αναθεώρηση των Προγραμμάτων συμμορφώνεται πλήρως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

β) Να προταθεί στην αξιότιμη κ. Υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει άμεσα σε απόφαση (ΦΕΚ), αλλά να λάβει χώρα ένας εποικοδομητικός διάλογος, με τα Σωματεία μας και κυρίως με την ΠΕΘ, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν οι όποιες βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να δοθεί, επιτέλους, με κοινή αποδοχή «η βέλτιστη δυνατή μεταβατική λύση του ζητήματος», για μια πλήρη συμμόρφωση των Προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα χριστιανικά σωματεία, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι παρακολουθούμε, με ανύστακτο ενδιαφέρον την πορεία του μαθήματος και δεν θα υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας, μέχρι την πλήρη τήρηση της νομιμότητας από το Υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται το γεγονός ότι η διαμαρτυρία δεν ματαιώνεται, αλλά αναβάλλεται για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών