Ύμνος των «New York Times» για τις χιονισμένες βουνοπλαγιές της Κρήτης

Οι «New York Times» καλούν τους φίλους του σκι να επισκεφθούν την Κρήτη για να απολαύσουν το άθλημά τους στις χιονισμένες βουνοπλαγιές του νησιού.

 

Αν και η Κρήτη αποτελεί παγκοσμίως γνωστό τουριστικό προορισμό, μία πτυχή του νησιού παραμένει ευρέως άγνωστη: Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για εαρινό σκι, ειδικά για όσους είναι διατεθειμένοι να κινηθούν προς τις κορυφές χωρίς ανελκυστήρες και να απολαύσουν τις ανοιχτές πλαγιές και το πολύ καλής ποιότητας χιόνι.

Το αφιέρωμα των «NYT», στο οποίο φιλοξενούνται εμπειρίες Ελλήνων και ξένων σκιέρ, ταξιδεύει τους αναγνώστες στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη.

Ο συντάκτης Μπιντλ Ντιουκ παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Κρήτη προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες, όμως άρχισε να πείθεται όταν ένας από τους κορυφαίους εξερευνητές τοποθεσιών, ο Τζον Φάλκινερ, του συνέστησε το ελληνικό νησί. «Η Κρήτη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρη όπου έχω κάνει σκι», ανέφερε ο Φάλκινερ. «Εκεί θέλω να βρίσκομαι τον Μάρτιο», προσέθεσε, τονίζοντας ότι η Κρήτη προσφέρει «την καλύτερη εμπειρία για σκι την άνοιξη».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο νησί, ο Ντιουκ ανακαλύπτει τις «ρίζες» του σκι στην Κρήτη. Οι πρώτες συστηματικές προσπάθειες εξερεύνησης των πλαγιών χρονολογούνται από τo 2008. Ο ζήλος των ντόπιων σκιέρ οδήγησε στη θεσμοθέτηση του φεστιβάλ σκι Pierra Creta το 2014, το οποίο θα επαναληφθεί φέτος τον Μάρτιο.
 
«Μέσα στην πρώτη ώρα της πρώτης ημέρας αρχίσαμε να συλλαμβάνουμε την μαγεία του σκι στην Κρήτη», αναφέρει, καθώς αφηγείται την πρώτη του εξόρμηση, στα Λευκά Όρη, και την ανάβαση στην πλαγιά.

«Σε λίγες ώρες φτάσαμε στην κορυφή (του Αγίου Πνεύματος). Από εκεί, οι δυνατότητες για σκι φάνταζαν να μην έχουν όριο. Και στον ορίζοντα οι θάλασσες, η Μεσόγειος στο βορρά και το Λιβυκό Πέλαγος στο νότο. Δεν υπήρχε ούτε μία άλλη ψυχή μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι», τονίζει ο Ντιουκ.

Εκεί η Κρήτη του επιφύλασσε μία ακόμα έκπληξη: το χιόνι στις πλαγιές δεν ήταν λιωμένο ή αδύναμο, παρά το εύκρατο κλίμα. Αντίθετα, ήταν είχε την ιδανική αντοχή και πυκνότητα για τους σκιέρ. «Τότε ήρθε η κρητική αποκάλυψη», γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ποιότητα του χιονιού θα παρέμενε αμετάβλητη «καθόλη τη διάρκεια της διαμονής».

Εξόρμηση σε Πάχνες και Ψηλορείτη

Η δεύτερη εξόρμηση οδήγησε τον Ντιουκ στους Πάχνες και σε μία μακρά κάθοδο που κατέληξε σε ένα μικρό οροπέδιο πάνω από τα Σφακιά. Εκεί είχε την ευκαιρία να δει τις παραδόσεις της περιοχής πριν από ένα ξεκούραστο βράδυ στα Χανιά. Η τρίτη και τελευταία εξόρμηση τον οδήγησε στον Ψηλορείτη, όπου είχε την ευκαιρία να κατέβει την πλαγιά «τέλειου» χιονιού παρέα με τους Έλληνες σκιέρ που επινόησαν το φεστιβάλ Pierra Creta.

Η αφήγηση του Ντιουκ ολοκληρώνεται με έναν διάλογο ανάμεσα στους σκιέρ, οι οποίοι μιλούν για το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ανελκυστήρες στις πλαγιές της Κρήτης. «Η εμπειρία του σκι στην Κρήτη αφορά τη φύση και την ελευθερία, πρέπει να παραμείνει έτσι», αναφέρει ένα μέλος της παρέας, εκπαιδευτής σκι από το Καρπενήσι, συμπληρώνοντας ότι πολλά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν ανελκυστήρες για όποιον θέλει να πάει σε τέτοιες υποδομές. «Και γιατί να το κάνω αυτό;», απαντά ένας από τους ντόπιους. «Είναι τόσο καλά εδώ».

πηγή