Τουρκία: Βρέθηκε προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ανασκαφές στην πόλη Ντουζτζέ

Η κεφαλή φαίνεται άθικτη, χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και έχει ύψος 23 εκατοστά

Την ανακάλυψη μιας άθικτης προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη διάρκεια ανασκαφών ανακοίνωσε ο δήμος της τουρκικής πόλης Ντουζτζέ, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Κωνσταντινούπολης και κοντά στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Η κεφαλή έχει ήδη παραδοθεί στο Μουσείο Κονουράλπ και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων.

«Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν λεπτομερώς τις ανασκαφές και αποκάλυψαν μια κεφαλή – πορτραίτο που δεν είχε καταστρέφει», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι το κομμάτι εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», καταλήγει.

Διαστάσεις και λεπτομέρειες

Στη σχετική δήλωση του μουσείου Κονουράλπ αναφέρεται ότι η προτομή έχει ύψος 23 εκατοστά (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

(Φωτ.: Δήμος Ντουζτζέ)

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Τέλος, γίνεται αναφορά σε μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό, μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής, και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

 

PONTOS NEWS