Το CDC αγόρασε δεδομένα κινητών τηλεφώνων για να παρακολουθήσει τους εμβολιασμούς και την συμμόρφωση με τις εντολές εγκλεισμού!

Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χρησιμοποίησε  δεδομένα τοποθεσίας από δεκάδες εκατομμύρια τηλέφωνα Αμερικανών για να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση με τις εντολές εγκλεισμού και τις προσπάθειες εμβολιασμού, σύμφωνα με πρόσφατα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν.

Ειδικότερα, το CDC παρακολουθούσε τις επισκέψεις των Αμερικανών σε εκκλησίες και σχολεία, καθώς και «λεπτομερείς αριθμούς επισκέψεων σε φαρμακεία συμμετέχοντα σε καμπάνιες εμβολιασμού  για παρακολούθηση των εμβολιασμών», δείχνουν εσωτερικά έγγραφα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία τα οποία έλαβε το Vice.

Το CDC φέρεται επίσης να παρακολουθούσε την κίνηση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια απαγόρευσης κυκλοφορίας και των επισκέψεων μεταξύ γειτόνων.

Ένας αμφιλεγόμενος «μεσίτης δεδομένων» που ονομάζεται SafeGraph παρείχε αρχικά τα δεδομένα στο CDC δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πανδημίας, δείχνουν τα έγγραφα. Στη συνέχεια, το 2021, το CDC φέρεται να συνήψε συμφωνία για να πληρώσει στην εταιρεία 420.000 δολάρια για συνεχή πρόσβαση.

Το CDC υποστήριξε στα έγγραφα ότι τα δεδομένα από το SafeGraph – το οποίο υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Peter Thiel και τον πρώην επικεφαλής των πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας Turki bin Faisal Al Saud, μεταξύ άλλων επενδυτών, βοήθησαν να δώσει στον οργανισμό «βαθύτερες γνώσεις για την πανδημία όσον αφορά την ανθρώπινη  συμπεριφορά.

Άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά και του Υπουργείου Μεταφορών του Ιλινόι, έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι παρακολουθούν τηλέφωνα εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.

Οι μεσίτες δεδομένων όπως το SafeGraph λένε ότι οι πληροφορίες που πωλούν αντιπροσωπεύουν τις κινήσεις ομάδων ανθρώπων και όχι μεμονωμένων χρηστών. Ωστόσο, οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ότι τα δεδομένα είναι λιγότερο ανώνυμα από ό,τι ισχυρίζονται οι μεσίτες δεδομένων.

Σε ένα παράδειγμα, ένας επιφανής παπικός ιερέας από το Ουισκόνσιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί πέρσι αφού ένας παπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος μπόρεσε να καταργήσει την ανωνυμία των δεδομένων που συνδέονται με το κινητό του για να αποκαλύψει ότι φέρεται ότι είχε χρησιμοποιήσει το Grindr (ιστοσελίγα γνωριμιών) και επισκεπτόταν μπαρ ομοφυλοφίλων. Δεν ήταν σαφές εάν αυτά τα δεδομένα είχαν ληφθεί από το SafeGraph ή από άλλον μεσίτη δεδομένων.

Πέρσι, η Google απαγόρευσε σε όλους τους προγραμματιστές εφαρμογών στο κατάστημα εφαρμογών της να συνεργάζονται με το SafeGraph, αφού οι επικριτές έθεσαν ανησυχίες για το απόρρητο, σύμφωνα με το Vice.

Στα εσωτερικά έγγραφα του CDC, η υπηρεσία είπε ότι ήταν σε θέση να συγκεντρώσει «εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την ιδιότητα του πολίτη, το εισόδημα και πολλά άλλα» με βάση τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου.

Τα έγγραφα, τα οποία έλαβε το Vice μέσω ενός αιτήματος για το Freedom of Information Act, δείχνουν επίσης ότι το CDC θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για κάτι περισσότερο από την παρακολούθηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το CDC έγραψε ότι μια πιθανή χρήση δεδομένων κινητών τηλεφώνων θα ήταν «Ερευνητικά σημεία ενδιαφέροντος για σωματική δραστηριότητα και πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως επισκέψεις σε πάρκα, γυμναστήρια ή επιχειρήσεις διαχείρισης βάρους».

Ένα άλλο θα ήταν η παρακολούθηση της «μετανάστευσης πληθυσμού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από φυσικές καταστροφές».

«Τα δεδομένα κινητικότητας που λαμβάνονται βάσει αυτής της σύμβασης θα είναι διαθέσιμα για χρήση σε όλη την υπηρεσία CDC και θα υποστηρίζουν πολλές προτεραιότητες του CDC», έγραψε η υπηρεσία.

«Είμαστε ανοιχτοί δημοσίως σχετικά με τη χρήση των δεδομένων μας από το CDC από το 2020, επομένως δεν υπάρχουν πολλά νέα εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του SafeGraph Evan Barry στο The Post, αμφισβητώντας επίσης ότι το SafeGraph είχε αποκλειστεί από το Google Play store. Ερωτηθείσα σχετικά με τον ισχυρισμό, η Google επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει μέτρα για το SafeGraph πέρσι.

«Η SafeGraph έκανε τα δεδομένα κοινωνικής κινητικότητάς τους διαθέσιμα δωρεάν σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς στην αρχή της πανδημίας για μια περίοδο περίπου ενός έτους», δήλωσε η εκπρόσωπος του CDC Jasmine Reed. «Τον Απρίλιο του 2021, το CDC ανέθεσε σύμβαση στην SafeGraph για την αγορά δεδομένων κινητικότητας για ένα επιπλέον έτος, έως τον Απρίλιο του 2020.