Ρωσία – Κίνα: Το τέλος του πολέμου δεν εξυπηρετεί καμία από τις δύο χώρες

Κουβαλώντας στη βαλίτσα του το δόγμα της πολεμικής οικονομίας, όπως σηματοδοτήθηκε και από τον διορισμό στη θέση του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας έναν οικονομικό τεχνοκράτη, επισκέπτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν το Πεκίνο – το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων μετά την επανεκλογή του για Πέμπτη θητεία.

Όμως, ενώ η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά της Ρωσίας, ο Πούτιν δεν φλερτάρει απλώς τον Σι -ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό του φίλο»- για οικονομική υποστήριξη. Ο ρώσος ηγέτης σφυρηλατεί επίσης μια στρατηγική σχέση, παρατηρεί το Business Insider.

«Οι δύο χώρες σε επίπεδο κυβερνήσεων είναι σύμμαχοι όχι επειδή μοιράζονται κάποια ιδιαίτερη πολιτιστική ή ιδεολογική συγγένεια· μάλλον, έχουν έρθει κοντά λόγω του παλιού γνωμικού ότι “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”», σχολίασε ο Chels Michta, από το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

Ρωσία: Ξεκινά οικονομικό πόλεμο ο Πούτιν

«Η συνεργασία τους είναι σε μεγάλο βαθμό πρακτική – στηρίζεται σε αρχές σκληρής εξουσίας χωρίς ιδεολογικά προσχήματα ή προσποιήσεις», πρόσθεσε.

Είναι ρεάλ πολιτίκ. Με άλλα λόγια, «και τα δύο μέρη πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τη συνέχιση της συνεργασίας τους παρά να χάσουν», έγραψε ο ίδιος.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική για περισσότερα από δύο χρόνια δυτικών κυρώσεων, εν μέρει χάρη στις ενισχύσεις από τις κρατικές επιδοτήσεις και την παραγωγή εν καιρώ πολέμου.

Αλλά ταυτόχρονα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα.

Το διμερές εμπόριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι — αύξηση 26% από 190 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Το 2023, το 60% των εισαγωγών της Ρωσίας σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως ορίζονται από τους εμπορικούς κανονισμούς της ΕΕ, προέρχονταν από την Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση των ρωσικών εμπορικών δεδομένων των FT.

Ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ροής 26 δισ. δολαρίων με 3,9 δισ. δολάρια, με τους υπολογιστές στη δεύτερη θέση με 2,3 δισ. δολάρια. Η Ρωσία αγόρασε επίσης 2 δισεκατομμύρια δολάρια μικροεπεξεργαστών και 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια εργαστηριακό εξοπλισμό.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Κίνας, η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει τις οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση στον απόηχο της γενικευμένης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε ο Michta, σύμφωνα με το Business Insider.

Ωστόσο, η έκρηξη του εμπορίου έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κίνας περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα της Ρωσίας, αφήνοντας τη Ρωσία όλο και πιο πίσω.

Για παράδειγμα, η Ρωσία τώρα εξάγει πρώτες ύλες στην Κίνα ενώ η Κίνα στέλνει τελικά προϊόντα, ειδικά αυτοκίνητα, στη Ρωσία — η τελευταία σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας.

Έτσι, ένα βασικό θέμα στην ατζέντα του Πούτιν στην Κίνα θα μπορούσε να είναι το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς της Κίνας στο ρωσικό φυσικό αέριο με έναν νέο αγωγό αερίου από τη Σιβηρία στην Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο, λένε αναλυτές στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Πούτιν θα πετύχει αφενός να αποκαταστήσει ένα σημαντικό έσοδο που έχασε από την ευρωπαϊκή αγορά, αφετέρου να δέσει την Κίνα στο γεωοπολιτικό της άρμα.

Αλλά η Κίνα δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα περισσότερο φυσικό αέριο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, οπότε ο χρόνος είναι με το μέρος του Πεκίνου.

Η Κίνα έχει περισσότερα να κερδίσει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο

Το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία και υπέβαλε μια πρόταση —η οποία ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι ασαφής— για τον σκοπό αυτό πέρυσι.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει περισσότερα να κερδίσει από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποφέρει οφέλη για την Κίνα, έγραψε ο Michta της CEPA. Συνεπώς έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί να διακοπεί η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ προς ο Κίεβο, ούτε να επιτύχει γρήγορα τους στόχους αυτού του πολέμου ο Πούτιν.

Όπως έγραψαν οι FT σε πρόσφατη ανάλυσή τους, η Κίνα λέει ότι δεν παρέχει στη Ρωσία πολεμικό οπλισμό. Αλλά έχει αναδειχθεί ως ένας κρίσιμος πάροχος αγαθών για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, ωθώντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να προειδοποιήσουν το Πεκίνο για συνέπειες εάν οι εταιρείες του υποστηρίξουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου.

Το Πεκίνο, όμως, φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι το να υποστηρίζει τη Ρωσία αξίζει οποιαδήποτε αντίποινα από τη Δύση, εκτιμά ο Michta. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ενίσχυση της εξάρτησης της Ρωσίας μπορεί να προσφέρει στο Πεκίνο βασική στρατιωτική τεχνολογία που έχει αναπτύξει στη μετασοβιετική εποχή, βοηθώντας έτσι την Κίνα να κάνει τεράστια βήματα στον τομέα.

Από την άλλη, οι αναπτυσσόμενοι οικονομικοί δεσμοί είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της επιθυμίας της Κίνας να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια γεωπολιτική προς την κατεύθυνσή της χρησιμοποιώντας το εμπόριο – και σε βάρος των ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές, σύμφωνα με τους FT.

https://www.ot.gr

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα