Ρίσι Σούνακ: «Δεν έπρεπε να δώσουμε δύναμη στους επιστήμονες, μας επέβαλαν τους εγκλεισμούς»

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ προχώρησε σε δυναμικές δηλώσεις σχετικά με την διαχείριση του κορωνοϊού στη χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τους επιστήμονες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον και διεκδικητής της πρωθυπουργίας μαζί με την Λιζ Τρας, είπε ότι ήταν λάθος να «ενδυναμώσαμε» τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε δώσει πολύ λίγη σημασία στις ευρύτερες επιπτώσεις των lockdown σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η οικονομία.

«Ένιωθα ότι κανείς δεν μιλούσε»

Σε συνέντευξή του στο The Spectator, ο Σούνακ είπε ότι η λογική ήταν «να μην τις αναγνωρίζουμε καν», αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Lockdown. «Αφού είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό για την οικονομία», είπε, κατακρίνοντας τη λογική των lockdown, όπως έγιναν. «Ένιωθα ότι κανείς δεν μιλούσε».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις με τους υπουργούς ήταν «κυριολεκτικά εγώ γύρω από αυτό το τραπέζι, απλώς να τσακώνομαι», περιγράφοντας τις ως «απίστευτα άβολες κάθε φορά».

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ υποστήριζε τα lockdown, λέγοντας στους Βρετανούς να «μείνουμε στο σπίτι, να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας και να σώσουμε ζωές».

Στο στόχαστρο η επιτροπή ειδικών

Ο Σούνακ είπε ότι ήταν λάθος να επιτραπεί στους περίπου 50 επιστήμονες της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες καταστάσεις της Βρετανίας- που βοήθησε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην επιδημία, να ασκήσουν τόση επιρροή στη λήψη αποφάσεων, όπως το κλείσιμο σχολείων. Είπε: «Δεν έπρεπε να δώσουμε δύναμη στους επιστήμονες με τον τρόπο που το κάναμε».

Ερωτηθείς μάλιστα για τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το κοινό ανυπομονούσε να μπει η χώρα σε lockdown, ο Σούνακ απάντησε: «Βοηθήσαμε να διαμορφωθεί αυτό: Με μηνύματα φόβου».