Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών για την ελευθερία της επιλογής και την μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ανακοίνωση
 
Εδώ και λίγες ημέρες, συμπολίτες μας εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν με πειραματικά σκευάσματα των οποίων η ασφάλεια δεν έχει αποδειχθεί. Το πρόσχημα γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη βία είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η παρεχόμενη από τα εμβόλια προστασία φθίνει ταχύτατα με αποτέλεσμα και οι εμβολιασμένοι να νοσούν και να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί από τους διωκόμενους υγειονομικούς, έχοντας ήδη νοσήσει, διαθέτουν αποδεδειγμένα ισχυρότερη και ασφαλέστερη ανοσία από εμβολιασμένους συναδέλφους τους.
 

Και ενώ οι ίδιοι οι πληττόμενοι υγειονομικοί βιώνουν έναν απαράδεκτο εξοστρακισμό και οικονομικό στραγγαλισμό, ο οποίος τους στερεί και τα στοιχειώδη για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών, την ίδια ώρα η κοινωνία στερείται τις εξειδικευμένες και αναντικατάστατες υπηρεσίες τους, μέσω αναστολής προγραμματισμένων ιατρείων και προβλεπόμενων χειρουργείων, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την δημόσια υγεία. Η ανάγκη να αποτρέπονται οι διακρίσεις σε βάρος των προσώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζεται ρητά και στην παράγραφο 36 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2021/953 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0953&from=EL) .

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των υγειονομικών για την μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και κυρίως κατά του διχασμού – διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους ή μη. Αρνούμαστε κατηγορηματικά την επιβολή εκβιαστικών και τιμωρητικών μέτρων που καταργούν την ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών, το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ισότητα και την αναλογικότητα των μέτρων όπως αυτή προβλέπεται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρα 103 έως 105, https://www.ypes.gr/epikairopoiimenos-kodikas-ypallilon-dimosioy-n-p-d-d).
 
 

Αραβαντινός – Καρλάτος Ευάγγελος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιαννουζάκου Αλεξία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεοδουλίδης Αλέξανδρος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Καρανικόλας Παύλος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαλέσιος Χρυσοβαλάντης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νταλιάνη Μαρία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νταλιάνης Κλήμης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Νταλιάνης Φιλόθεος, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Παπαγεωργίου Γεώργιος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παπαδάκης Γεώργιος, Πανεπιστήμιο Κρήτης