Προσπάθεια απόκρυψης του περιεχομένου των SMS μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν και του Μπουρλά!

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντάλλαζε προσωπικά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά τα οποία αφορούσαν την αγορά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως όλα δείχνουν επιχειρείται προσπάθεια απόκρυψης του περιεχομένου των SMS, με την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα της συνομιλίες. Η Ο’Ράιλι ζητά να γίνει έρευνα εις βάθος και να δοθούν στη δημοσιότητα τα μηνύματα που αντάλλαζαν ο CEO της Pfizer με την πρόεδρο της Κομισιόν, όπως ορίζουν οι κανόνες διαφάνειας.

Την αποκάλυψη για την ύπαρξη των SMS έκαναν New York Times τον Απρίλιο του 2021, σε άρθρο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Μπουρλά και η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύονταν το θέμα της αγοράς των εμβολίων σε προσωπικές συνομιλίες.

H Κομισιόν αρνήθηκε να δώσει τα μηνύματα

Μετά από πιέσεις, η Κομισιόν που ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, διαβίβασε στη δημοσιογράφο τρία έγγραφα, μεταξύ των οποίων ένα email, μία επιστολή και μία ανακοίνωση Τύπου, αλλά αρνήθηκε να διαβιβάσει τα SMS.

Μάλιστα, η Κομισιόν προκαλεί πολλά ερωτηματικά με τους ισχυρισμούς της ότι δεν έχει κρατήσει κανένα από τα SMS επειδή δεν όφειλαν να διατηρηθούν και δεν υπόκεινται στους κανόνες περί διαφάνειας των ευρωπαϊκών θεσμών. Επιπλέον, δηλώνει ότι τα μηνύματα αυτά συνιστούν «εκ της φύσεώς τους έγγραφα βραχείας διάρκειας ζωής, που δεν περιέχουν επί της αρχής σημαντικές πληροφορίες σχετιζόμενες με τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Κομισιόν».

Από πλευράς της η Εμιλι Ο’Ράιλι τονίζει ότι «τα SMS εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα» και ότι «το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού». Η ίδια μάλιστα καταδικάζει την αντίδραση της Κομισιόν: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με τη διαφάνεια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν».

Να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, περισσότερες από τις μισές αγοράστηκαν από την Pfizer-BioNTech.

Τι φοβάται άραγε η Κομισιόν και φρόντισε να «εξαφανίσει» τα μηνύματα; Τι μπορεί να συζητούσαν για την προμήθεια των εμβολίων η φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά ο οποίος είδε ξαφνικά τα κέρδη της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας να εκτοξεύονται;

πηγή