Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο κορωνοϊός; Μια σημαντική μελέτη διαψεύδει το επίσημο αφήγημα!

Μία νέα σημαντική μελέτη ερευνών επικράτησης αντισωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Covid-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος στον μη ηλικιωμένο πληθυσμό από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ. Τζον Ιωαννίδης, Καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος εξέδωσε μια πρόωρη προειδοποίηση στις 17 Μαρτίου 2020 με ένα ευρέως διαβασμένο άρθρο στο Stat News, υποστηρίζοντας προφητικά ότι “λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα” και ότι “με lockdown μηνών, αν όχι ετών, η ζωή σταματά σε μεγάλο βαθμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι εντελώς άγνωστες και δισεκατομμύρια, όχι μόνο εκατομμύρια, ζωές μπορεί τελικά να διακυβευτούν”.

Στη νέα μελέτη, η οποία αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε αξιολόγηση από ομοτίμους, ο καθηγητής Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι σε 31 εθνικές μελέτες οροθετικού επιπολασμού κατά την προ-εμβολιαστική εποχή, το μέσο (διάμεσο) ποσοστό θνησιμότητας από τη μόλυνση (IFR) από τον Covid-19 υπολογίστηκε σε μόλις 0,035% για άτομα ηλικίας 0-59 ετών, και σε 0,095% για άτομα ηλικίας 0-69 ετών. Μια περαιτέρω ανάλυση ανά ηλικιακή ομάδα διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος IFR ήταν 0,0003% στις ηλικίες 0-19, 0,003% στις ηλικίες 20-29, 0,011% στις ηλικίες 30-39, 0,035% στις ηλικίες 40-49, 0,129% στις ηλικίες 50-59 και 0,501% στις ηλικίες 60-69.

Η μελέτη αναφέρει ότι αποδεικνύει “πολύ χαμηλότερο IFR πριν από τον εμβολιασμό σε μη ηλικιωμένους πληθυσμούς από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως”. Μια ανάλυση ανά χώρα αποκαλύπτει το ευρύ φάσμα των τιμών IFR σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Οι σημαντικά υψηλότερες τιμές για τις επτά πρώτες [χώρες] υποδηλώνουν ότι ορισμένες από τις διαφορές μπορεί να είναι ένα εικονικό εύρημα, σχετιζόμενο -για παράδειγμα- με τον τρόπο με τον οποίο καταμετρώνται οι θάνατοι από Covid, ιδιαίτερα όπου τα επίπεδα επιπλέον θανάτων είναι παρόμοια. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μελέτες αντισωμάτων χρονολογούνται από διάφορα χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, τα περισσότερα από αυτά πριν από το μεγάλο χειμερινό κύμα του 2020-21, όταν τα επίπεδα εξάπλωσης και οι αριθμοί θανάτων διέφεραν περισσότερο από ό,τι αργότερα στην πανδημία -οπότε τα μεταγενέστερα κύματα επέφεραν μία σύγκλιση [στα στοιχεία] των χωρών. Ο λόγος που ορισμένες χώρες είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές και άλλες πολύ υψηλότερες δεν είναι απολύτως σαφής. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι “μεγάλο μέρος της ποικιλίας [των τιμών] των IFR μεταξύ των χωρών εξηγείται από τις διαφορές στην ηλικιακή κατανομή”, σύμφωνα με την παρακάτω γραφική παράσταση.

Ωστόσο, η ανάλυση της ηλικιακής κατανομής ανά χώρα υποδηλώνει ότι το IFR διέφερε για κάθε ηλικιακή ομάδα σε κάθε χώρα, δημιουργώντας αμφιβολίες για αυτήν την πρόταση. (Στο παρακάτω διάγραμμα, σημειώστε ότι είναι σε λογαριθμική κλίμακα, και αγνοήστε τις γραμμές ζιγκ-ζαγκ, οι οποίες οφείλονται στο ότι οι μικρές χώρες έχουν χαμηλό αριθμό θανάτων.)

Γιατί οι χώρες καταγράφουν διαφορετικά IFR ακόμη και για τις ίδιες ηλικιακές ομάδες; Οι συγγραφείς προτείνουν μια σειρά από εξηγήσεις, όπως: σφάλματα στη συλλογή δεδομένων (π.χ. εάν ο αριθμός των θανάτων ή ο οροθετικός επιπολασμός δεν μετράται με ακρίβεια), η παρουσία και η σοβαρότητα υποκείμενων νοσημάτων (για παράδειγμα, η παχυσαρκία επηρεάζει το 42% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό των παχύσαρκων ενηλίκων είναι μόνο 2% στο Βιετνάμ, 4% στην Ινδία και κάτω από 10% στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, αν και επηρεάζει σχεδόν το 40% των γυναικών της Νότιας Αφρικής), η παρουσία αδύναμων ατόμων σε οίκους ευγηρίας και οι διαφορές στη διαχείριση, την υγειονομική περίθαλψη, τη συνολική κοινωνική υποστήριξη και τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν μια σειρά από εργασίες που εκτιμούν το IFR του Covid-19 χρησιμοποιώντας έρευνες οροθετικού επιπολασμού. Αυτός και η ομάδα του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι νέες εκτιμήσεις τους παρέχουν μια βάση επί της οποίας μπορούν να αξιολογηθούν περαιτέρω μειώσεις του IFR -μετά την ευρεία εφαρμογή εμβολιασμού, τις προηγούμενες μολύνσεις και την εξέλιξη νέων παραλλαγών όπως της Όμικρον.

πηγή

20/10/22

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα