Πως θα κλείσει η «ρωσική τρύπα» στο ελληνικό οπλοστάσιο; Ποια τα «ανατολικά» όπλα που χάνουμε!

Έχει ειπωθεί από πολλούς η επιπόλαια και ενδεχομένως εξωθεσμική απόφαση αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δεν έχει καμία σημασία το πόσο σπουδαία ή όχι ήταν τα όπλα, δεν έχει σημασία από πού και πως αποκτήθηκαν τα συγκεκριμένα όπλα. Σημασία έχει ότι προμηθεύσαμε πολεμικό υλικό σε μία εμπόλεμη χώρα προφανώς για να τα χρησιμοποιήσει κατά μίας άλλης χώρας που 24ωρα πριν ο Υπουργός εξωτερικών της χώρας μας είχε επισκεφθεί στα πλαίσια εδραίωσης των φιλικών δεσμών. Σημασία δεν έχει τόσο το πόσο στερηθήκαμε τα όπλα αυτά καθ΄ αυτά αλλά οι συνέπειες από την κίνηση αυτή για το  οπλοστάσιο μας. Γι αυτό και η απόφαση χαρακτηρίζεται «μονομερής» γιατί δεν έλαβε υπ΄ όψη τα άλλα μέρη που βέβαια δεν θα αποφάσιζαν αλλά θα ενημέρωναν για τις συνέπειες του να ενισχύσουμε, έστω στοιχειωδώς, για πρώτη φορά εάν δεν κάνουμε λάθος, την μία πλευρά δύο αντιμαχομένων.

 

Εάν ζητούσε σχετική ενημέρωση ο κ Πρωθυπουργός τότε θα αντιλαμβανόταν ότι η αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται σε μέσα του «ανατολικού μπλοκ ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις δυνατότητες ταχείας μεταφοράς με ναυτικές δυνάμεις.

 

-Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την τελική διαπραγμάτευση για κάποιες εκατοντάδες αντιαρματικών βλημάτων δεύτερης γενιάς, KORNET

-Για τα παραπάνω συστήματα βρίσκεται σε εξέλιξη ενεργή σύμβαση και έχει τεθεί ήδη παραγγελία υλικών που επίκειται η παράδοση τους όπως επίκειται και η επιστροφή διαφόρων υλικών που εστάλησαν στην κατασκευάστρια χώρα για επισκευή

-Κάποια από τα βλήματα/ρουκέτες των παραπάνω συστημάτων βρίσκονται στο τέλος του ορίου ζωής των και είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την επέκταση του ορίου ζωής των  

– Και βέβαια η απαίτηση για την συνέχιση υποστήριξης των S-300  μια και η σύμβαση αυτή έχει την κατά περιόδους απαίτηση ανανέωσης

Εκτός από το αμιγώς στρατιωτικό υλικό δεν πρέπει οι παρούσες κλιματολογικές συνθήκες να μας ξεγελάνε και να μην προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για την αντιμετώπιση των θερινών δασικών πυρκαγιών. Πέρυσι το καλοκαίρι όλοι εναγωνίως ψάχνανε να βρουν που είναι το Ρωσικό Berliev όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές γιατί αναγνωρίστηκε η αξία του, λόγω του όγκου του νερού αλλά και με την ταχύτητα που το μετέφερε. Γνωρίζουμε ότι το προηγούμενο φθινόπωρο ο τότε αρμόδιος κ. Χαρδαλιάς μετέβη στην Μόσχα και συζήτησε για την διαθεσιμότητα 1-2 Berliev για χρήση το φετινό καλοκαίρι χωρίς να υπογραφεί βέβαια κάποια σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος αυτό είναι μοναδικό παγκοσμίως. Κάτι ανάλογο από πλευρά ποσότητας νερού (όχι όμως jet) είναι το Ιαπωνικό  SU2 που η χώρα μας, παρά τις προ ετών προσπάθειες δεν το υιοθέτησε σαν λύση.

Εκτός από το Berliev  τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για κατάσβεση και αριθμός ρωσικών ελικοπτέρων (πέρα των 10 την προηγούμενη χρονιά.

Επισημαίνεται ότι είμαστε η μοναδική, από ετών, χώρα του ΝΑΤΟ (πέρα της περίπτωσης των S400 της Τουρκίας) που βασικοί τομείς της άμυνας μας στηρίζονται σε υλικό ανατολικού τύπου και για το οποίο δεν υφίσταται εναλλακτική πηγή υποστήριξης ενώ συγχρόνως από τις λίγες που ενίσχυσαν την Ουκρανία με πολεμικό υλικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απόφαση αποστολής πολεμικού υλικού μάλλον επιπόλαια μπορεί να χαρακτηριστεί και πρέπει σύντομα η Κυβέρνηση να δει πως θα γεφυρωθεί το χάσμα έλλειψης υποστήριξης στα συγκεκριμένα μέσα που η ίδια δημιούργησε. 

ΠΗΓΗ