Πατριδογνωσία: Βουργαρέλι Άρτας

Δεν έχει ανακαλυφθεί από πολλούς το Βουργαρέλι, όμως είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων. Ένα μέρος ήρεμο, απλωμένο σε έκταση 5 χιλιομέτρων και ειδυλλιακά ενταγμένο στην τριγύρω φύση. Αλλά και με σημαντικό ιστορικό παρελθόν, το οποίο μαρτυρείται σήμερα σε διάφορα μνημεία-αξιοθέατα.

Το Βουργαρέλι εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 775 μέτρων, στις παρυφές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη), ανάμεσα σε δύο γραφικούς λόφους σκεπασμένους με έλατα και πεύκα –του Προφήτη Ηλία στα ανατολικά και της Ομάλης στα δυτικά. Πρόκειται για ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο, γεμάτο με τρεχούμενα νερά, από τα οποία ωφελείται ιδιαίτερα και το ίδιο το χωριό.

Ήσυχος, βουνίσιος τόπος, το Βουργαρέλι εντάσσεται στα κεντρικά Τζουμέρκα και μετρά 301 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι δε προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού προσφέρεται και για τους λάτρεις του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρείται δροσερό, απέχοντας μόλις μισή ώρα (οδικώς) από τις διάσημες φυσικές πισίνες του ποταμού Αχελώου.

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα