Πατριαρχείο Ρουμανίας: «Όχι» στον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού σε πιστούς και ιερείς

Την αρνητική του πρόθεση σχετικά με τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμών πιστών και ιερέων πριν την είσοδό τους στους Ιερούς Ναούς εξέφρασε ρητά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ δια στόματος του π. Ionuț Gabriel Corduneanu στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας της χώρας.

Κατά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των 17 αναγνωρισμένων θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και η Ορθόδοξη Εκκλησία, το Ρουμάνικο Πατριαρχείο ζήτησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην υποχρεώσει κληρικούς και πιστούς σε έκδοση και επίδειξη ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19 ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή, αλλά και την εργασία σε θρησκευτικές τελετές-ακολουθίες, για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Δεδομένου ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται για την πρόσβαση των πολιτών σε παντοπωλεία, φαρμακεία και νοσοκομεία, καθότι αυτά καλύπτουν βασικές ανάγκες των πολιτών, έτσι και η φυσική συμμετοχή κληρικών και πιστών στους τόπους λατρείας συνιστά ζωτική, ουσιαστική ανθρώπινη ανάγκη, καθώς επίσης και πνευματική τροφή και υγεία για την ψυχή. Με την κοινή προσευχή στην εκκλησία, ο πιστός άνθρωπος κοινωνεί με τον Θεό και με τους συνανθρώπους του, θεραπεύοντας την ψυχή του από τον φόβο της αρρώστιας και του θανάτου.
  2. Μέσω της κοινής προσευχής στην εκκλησία, ενθαρρύνεται ο απελπισμένος, αποτρέποντας έτσι την απόγνωση και την κατάθλιψη.
  3. Η συμμετοχή σε ιερές ακολουθίες στην εκκλησία δίνει στον θλιμμένο και μόνο άνθρωπο τη χαρά της επικοινωνίας και της αλληλεγγύης, αποτρέποντας έτσι το αίσθημα της εγκατάλειψης και της περιθωριοποίησης.

Η ίδια άποψη είχε εκφραστεί και πάλι στις 12 Νοεμβρίου του 2021, ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούρα, μαζί με τον Υπουργό Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα,  έριξαν και πάλι το ζήτημα στο τραπέζι.

Διευκρινίζεται ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας λαμβάνει μόνιμα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων προστασίας.

πηγή