Οι 15 μέρες τελικά λήγουν μετά από 1141 μέρες

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του Covid-19 για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, ομοσπονδιακούς εργολάβους και διεθνείς αεροπορικούς ταξιδιώτες θα λήξει στις 11 Μαΐου, συμπίπτοντας με το τέλος της έκτακτης ανάγκης (του κορωνοϊού) για τη δημόσια υγεία. Οι 15 ημέρες για επιπέδωση της καμπύλης -που ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου 2020- έγιναν 1.141 ημέρες.

Κατά κάποιο τρόπο, η κατάργηση του μέτρου είναι μια νίκη ενάντια στην παράλογη τυραννία πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί μέρος του όλου πλαισίου του εγκλεισμού. Οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται πλέον να επιλέξουν μεταξύ της λήψης ενός πειραματικού, αναποτελεσματικού ιατρικού προϊόντος και της διατήρησης της δουλειάς τους. Δεν χρειάζεται πλέον να υπομένουμε τον παραλογισμό της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο αλλά όχι για τους παράνομους μετανάστες στα νότια σύνορά μας. Δεν χρειάζεται πλέον να ακούμε τον τυραννικό πατερναλισμό κάποιων που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να δεχτούν μια ένεση που δεν θέλουν, ενώ επιμένουν ότι τους σώζει τη ζωή.

Ταυτόχρονα, όμως, απέχει πολύ από μια νίκη. Έχουμε επιστρέψει στην κανονική κατάσταση, και έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες της ταλαιπωρίας που επέφεραν οι υποχρεωτικότητες. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια των πεποιθήσεών τους και στο να κερδίζουν τα προς το ζην. Άλλοι έκαναν χρόνια να επισκεφτούν αγαπημένα πρόσωπα σε ξένες χώρες. Οι άνθρωποι που εφάρμοσαν αυτήν την κόλαση παραμένουν στην εξουσία και εμφανίζονται αμετανόητοι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν παραδέχτηκε κανένα λάθος στις πολιτικές της. Αντίθετα, ήταν πολύ περήφανη για τα δύο χρόνια υποχρεωτικών εμβολιασμών. «Οι απαιτήσεις μας για το εμβόλιο COVID-19 ενίσχυσαν τον εμβολιασμό σε όλη τη χώρα και η ευρύτερη εκστρατεία εμβολιασμού μας έχει σώσει εκατομμύρια ζωές», καυχήθηκε ο Λευκός Οίκος. «Ενώ ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την προώθηση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και την προώθηση της αποτελεσματικότητας των χώρων εργασίας, βρισκόμαστε τώρα σε μια διαφορετική φάση της απάντησής μας, όπου αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον απαραίτητα».

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς. Και παραμένουν ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής. Από τον Μάρτιο του 2020, ο Covid χρησίμευσε ως βάση για πολιτικές πρωτοβουλίες πολύ πέρα από τη σφαίρα της δημόσιας υγείας. Χρησιμοποιήθηκε ως αιτιολόγηση για απαγορεύσεις εξόδου, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορισμούς στην χωρητικότητα σε κλειστούς χώρους, κλεισίματα, επιβολή μάσκας και ελάφρυνση φοιτητικού χρέους. Αναλογιζόμενοι το μέλλον, θα πρέπει να κατανοήσουμε το καθεστώς υποχρεωτικοτήτων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το ιστορικό των υποχρεωτικοτήτων

Ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2021, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε μια σειρά από νόμους για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε: «Στη συνέχεια, θα υπογράψω ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα απαιτεί τώρα να εμβολιαστούν όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι της εκτελεστικής εξουσίας -όλοι. Και έχω υπογράψει ένα άλλο εκτελεστικό διάταγμα που θα απαιτεί από ομοσπονδιακούς εργολάβους να κάνουν το ίδιο. Εάν θέλετε να εργαστείτε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να συνεργαστείτε μαζί μας, εμβολιαστείτε». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα απαιτήσει από όλους τους εργοδότες με 100 ή περισσότερους εργαζόμενους να εμβολιαστούν [οι υπάλληλοί τους]. «Έχουμε κάνει υπομονή, αλλά η υπομονή μας εξαντλείται», επέπληξε τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς. «Η άρνησή σας έχει κοστίσει σε όλους μας».

Τον επόμενο μήνα, ο Μπάιντεν απαγόρευσε σε διεθνείς αεροπορικούς ταξιδιώτες την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δεν είχαν απόδειξη ότι έκαναν εμβόλια για τον Covid. Οι επισκέπτες μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα [έστω και] με τεστ θετικό στον ιό, εφόσον είχαν συμφωνήσει με το υποχρεωτικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του Προέδρου. Αλλά η απογοήτευση του Προέδρου Μπάιντεν για τους πολίτες του δεν έπεισε το αμερικανικό κοινό για το δίκαιο της σταυροφορίας του. Τους επόμενους μήνες, η έλλειψη αποτελεσματικότητας των εμβολίων έγινε άμεσα εμφανής και οι Αμερικανοί ήταν απρόθυμοι να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις τους.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έκανε πίσω. Επέπληξε δημοσίως τον παίχτη των Green Bay Packers, Aaron Rodgers, επειδή δεν έκανε τα εμβόλια, και επέμεινε ότι υπήρχε μια «πανδημία των ανεμβολίαστων» που θα συνεχιστεί το 2022. Τον Αύγουστο του 2022, ο Λευκός Οίκος δέχθηκε αντιδράσεις όταν ο σούπερ σταρ του τένις Novak Djokovic δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο US Open λόγω της απαγόρευσης των ανεμβολίαστων διεθνών αεροπορικών ταξιδιωτών. Το αυστηρό μέτρο δεν ίσχυε για τους παράνομους μετανάστες που διέσχιζαν τα νότια σύνορα.

Ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να εξηγήσει αυτήν την ασυνέπεια αργότερα τον ίδιο μήνα. «Πώς γίνεται να επιτρέπεται στους μετανάστες να έρχονται σε αυτή τη χώρα χωρίς εμβολιασμούς, αλλά σε τενίστες παγκόσμιας κλάσης όχι;» ρώτησε ο Peter Doocy της Fox. Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre προσπάθησε να αρθρώσει μια εξήγηση. «Επομένως -ξέρετε, απλώς- μόλις ρωτήσατε για μένα -γι’ αυτόν- με ρωτήσατε γι’ αυτόν. Έτσι, τα αρχεία βίζας είναι εμπιστευτικά σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες μεμονωμένων υποθέσεων βίζας. Για λόγους απορρήτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης δεν σχολιάζει ιατρικές πληροφορίες μεμονωμένων ταξιδιωτών», τραύλισε καθώς απέφευγε την ερώτηση.

Στη συνέχεια είπε στον Doocy ότι η σύγκριση του ζητήματος μεταξύ παρανόμων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και διεθνών αεροπορικών ταξιδιωτών ήταν αβάσιμη επειδή «είναι δύο διαφορετικά πράγματα». Ο Djokovic επανήλθε στα πρωτοσέλιδα τον Μάρτιο του 2023 όταν δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε τουρνουά της Φλόριντα λόγω της συνεχιζόμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις κάλεσε τον Μπάιντεν να άρει τον περιορισμό. Όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση που απορρέει από την απαγόρευση του Προέδρου, η κ. Jean-Pierre επέρριψε την ευθύνη στο CDC, λέγοντας στον Τύπο, «Είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτό. [Η απαγόρευση] εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε από όλους να τηρήσουν τον κανόνα της χώρας μας, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως θεατές».

Ο Djokovic δεν μπόρεσε να παίξει στο τουρνουά, αλλά η δυναμική ενάντια στα διατάγματα του καθεστώτος Μπάιντεν κέρδισε έδαφος. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Πέμπτο Περιφερειακό Εφετείο επικύρωσε ένα ένταλμα που ακύρωνε την οδηγία του Προέδρου Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον Covid στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε έναν νόμο που τερμάτισε την εθνική έκτακτη ανάγκη του Covid σε ένα νομοσχέδιο που εισήγαγε ο βουλευτής Paul Gosar. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή με ψήφους 229 υπέρ έναντι 197 κατά, και από τη Γερουσία με ψήφους 68 υπέρ έναντι 23 κατά.

Τί γίνεται τώρα

(…)

Στο νομικό μέτωπο, η δικηγορική εταιρεία (με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο) Jackson Lewis αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 υπάρχουσες νομικές ενέργειες κατά των μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid 19 στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή, και πάνω από το 35 τοις εκατό αφορούν εργοδότες του δημοσίου. Οι νομικές ενέργειες κατά των ομοσπονδιακών μέτρων μπορεί πλέον να είναι αμφισβητήσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαστήρια θα απορρίψουν τις υποθέσεις επειδή τα μέτρα δεν ισχύουν πλέον. Οι ενάγοντες θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να τηρούν τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου για εμβολιασμό, αλλά επίσης δεν θα υπάρξει καμία λογοδοσία για τους υπεύθυνους.

Αυτές τις μέρες (και για πολλούς μήνες και χρόνια στο εξής), όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας -όχι μόνο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και άνθρωποι των μεγάλων εταιρειών Τεχνολογίας- θα ξαναγράφουν την ιστορία και θα ελπίζουν ότι όλοι θα ξεχάσουν την πραγματική ιστορία. Προσπαθούν να αποφύγουν τη λογοδοσία και να σώσουν ό,τι υπολείμματα δεσποτισμού μπορούν, ελπίζοντας παράλληλα να θεσμοθετήσουν τις εξουσίες που κατέστησαν εφικτά όλα αυτά. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα για βασικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αλήθεια.

brownstone