Ο Τσέχος πρωθυπουργός καταργεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: «Δεν θελουμε να βαθύνουμε τα ρήγματα στην κοινωνία»

Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala ανακοίνωσε την άρση της υποχρεωτικότητας σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε ισχυρές διαδηλώσεις όταν νομοθέτησε υποχρεωτικότητα εμβολιασμών για υγειονομικούς, σώματα ασφαλείας, στρατό και ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. 
Η νέα κυβέρνηση μείωσε επίσης το χρόνο απομόνωσης και καραντίνας για νοσήσαντες, ενώ επιβάλλει αύξηση των ελέγχων στους εργαζόμενους από αυτήν την εβδομάδα. 
Οι νοσηλείες που στην αρχή Δεκεμβρίου είχαν κορυφωθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα κι είχαν ανέλθει στις 7.000, έπεσαν στις 1635 την Τρίτη, από 1761 τη Δευτέρα. 
Οι κινήσεις αυτές της Tσέχικης Δημοκρατίας δεν σημαίνουν ότι οι περιορισμοί έχουν αρθεί ανεπιστρεπτί, καθώς η νομοθετική ισχύ τους είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2023, μετά την επέκταση ισχύος από την προηγούμενη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται στην παρούσα κυβέρνηση να επιβάλλει καραντίνα, μέτρα αποστασιοποίησης του πληθυσμού ή περιορισμό πληρότητας σε κέντρα διασκέδασης. 
Επιπλέον ο υπουργός υγείας της χώρας Vlastimil Válek, δήλωσε ότι θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό όπως οι ενισχυτικές δόσεις για τα παιδιά ηλικίας πάνω των 12 ετών.
 
20/1/22