Ο δυτικός πολιτισμός σε βαθιά κρίση!

 

 

Γράφει ο π. Στέφανος Στεφόπουλος

 

    Αφορμή για το κείμενο αυτό στάθηκε η παρουσία δύο αμφιλεγόμενων  προσωπικοτήτων από τις ΗΠΑ, ενός/μίας ναυάρχου κι ενός/μίας Γενικής Γραμματέως σε νευραλγική θέση στην κυβέρνηση Τ. Μπάϊντεν. Δεν επιθυμώ να “διαφημίσω” την γύμνια του πνεύματος, την πτωχεία της αξιοπρέπειας και την ανεπάρκεια της λογικής και γι αυτό δεν προβάλλεται αυτή η φωτογραφία εδώ. Γεννά όμως πολλούς προβληματισμούς και σκέψεις οι οποίες εκφράζονται ευθύς αμέσως.

Είναι κάποιες στιγμές που αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να αντιδρά κανείς ή να επιχειρηματολογεί μπροστά σε τόση πολιτισμική “λυματολάσπη”. Μάλλον όχι. Ωστόσο, και η αφωνία συχνά εκλαμβάνεται ψευδώς ως συμφωνία ή απλά αδιαφορία, οπότε πάλι δεν προκύπτει κάτι καλό.

Δε θα πλατειάσω. Μόνο λίγες σκόρπιες σκέψεις.

Τώρα καταλαβαίνω σε όλο του το μεγαλείο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θυμηθείτε εκείνα τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με τον όχι και τόσο καριερίστα “πολιτικό”, πρώην ηθοποιό, χορευτή, τηλεπερσόνα, που έδινε την εντύπωση δυσανεξίας στο αντρικό του φύλο, Ζελένσκι, μέσα σε εφαρμοστά δερμάτινα και γόβες. Φέρτε τώρα στο νου σας φωτογραφίες και βίντεο του Ρώσσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και παλιότερα του πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, να στέκονται προσευχόμενοι και συγκινημένοι μπροστά σε εικόνες της Παναγιάς μας.

Πόσο χάος μεταξύ υμών και ημών;

Μήπως τελικά έχει δίκιο η ρωσίδα  εκπρόσωπος Ζαχάροβα ότι ο πόλεμος εκτός από άλλες αιτίες έχει και μια πνευματική; Μήπως τελικά στην Ουκρανία έχουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο πολιτισμών; Μήπως είναι η Ανατολή που αντιστέκεται στη σαρωτική, σκοταδιστική πολιτισμικά Δύση;

Μιά Ευρώπη, μιά Αμερική, μαζί με άλλους “παίκτες” της παγκόσμιας μηδενιστικής κουλτούρας. Γωνιές του πλανήτη όπου συστηματικά καλλιεργήθηκε ο άθεος ανθρωπισμός, ο σκεπτικισμός, ο αντίθεος διαφωτισμός του Ντιντερό, του Βολταίρου, του Ρουσώ και των μαντάμ των σαλονιών και των πορνείων της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, όπου οι φιλόσοφοι και οι σαδιστές της εποχής έσβηναν τα φώτα που είχαν ανάψει αιώνες πριν οι λόγιοι Έλληνες, αληθινοί διαφωτιστές που έμειναν τελικά στα αζήτητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για ρωτήστε τους σημερινούς διανοούμενους, ιστορικούς, φιλοσόφους, ακαδημαϊκούς της Δύσης αν θυμούνται έστω έναν εκ των Ελλήνων λογίων της Ευρώπης. Αμφιβάλλω.

Και κοντά στην “μητριά” Ευρώπη, μιά Αμερική του πολιτισμικού συνοθυλεύματος και της πολυπολιτισμικότητας, των μεγάλων διανοητών προέδρων που δεν κατάφεραν να ενώσουν τελικά, χωρίς ποταμούς αίματος, τις διεστώσες και ετερόκλητες φύσεις των πολιτισμένων κατακτητών. Των κατακτητών που άφησαν πίσω τους καμμένη γη και μιά αλλόκοτη κληρονομιά που στις μέρες μας πήρε την κωδική ονομασία BLM!

Ανακαλώ στη μνήμη μου ένα υπέροχο δημοσίευμα στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, το 2018, στο οποίο ο μακαρίτης Σαράντος Καργάκος, παρουσίαζε το δημοσίευμα αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με τους πολιτισμούς Ρωσίας και ΗΠΑ με τίτλο “Γιατί θα νικήσει η Ρωσία”!

Αφορμή στάθηκε το σοβαρό λάθος της αμερικανικής google που στους υπολογιστές των κατοίκων της γης έστελνε επί ένα χρόνο ευχές για τις θρησκευτικές γιορτές των χρηστών της και ενώ μνημόνευε εορτές μέχρι του παγανισμού, της Καμπάλλα, των Ζοροαστρών, και πολλών άλλων θρησκευμάτων ΑΛΛΑ δεν πρόκαμε να ευχηθεί για το Πάσχα των Χριστιανών της γης!!!

Και συνέκρινε την στάση απέναντι στο Θεό της υπερδύναμης της υποκριτικά χριστιανικής και ανεξίθρησκης Αμερικής και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ρωσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η απάντηση της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα στη θέα του διεμφυλικού Γραμματέως και της “ναυάρχου” με τη φούστα και τις γόβες, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ :

“Είναι αυτές οι αξίες που είστε έτοιμοι να εμφυσήσετε στα παιδιά σας; Ή συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις δικές μας;”! (pronews.gr 16/7/2022 19:51)

Κατά τη γνώμη μου δε, η επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία, έχει να κάνει ΚΑΙ με αυτό το πολιτισμικό χάσμα.

Στο απυρόβλητο δε μένει και η προηγμένη στη βαριά βιομηχανία Γερμανία, που αιματοκύλισε την Ευρώπη δύο φορές μέσα σε 30 περίπου χρόνια και ορθοπόδησε με τις πλάτες και τα τιμαλφή των λαών που αναιδώς κατέκτησε και των Εβραίων μαζί. Έφτιαξε μιά  ισχυρή οικονομία πατώντας πάνω στην ανάγκη του λαού που αυτοί οι ίδιοι εξαθλίωσαν και τον οδήγησαν μετά, χιλιάδες Ελλήνων gastarbeiter, στα γερμανικά εργοστάσια. Και έγιναν μεγάλοι στις επιστήμες αλλά όχι στο πνεύμα. Γιατί το πνεύμα έμεινε πίσω στον απάνθρωπο μεσαίωνα μέχρι και στις μέρες μας με τις συχνά αλλόκοτες ευαισθησίες τους όχι με τις ανθρώπινες ψυχές αλλά με τις μύγες!!! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο πολιτισμός της μύγας. Σε ιστοσελίδα  διαβάσαμε πως στη Γερμανία αντιδρούν κάποιοι για καταπάτηση των δικαιωμάτων των μυγών!!!

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η κατρακύλα στο ήθος, το οποίο έπαψε πλέον να “παράγεται”, θα είναι και η ταφόπλακα του Δυτικού πολιτισμού μας. Αυτή η πνευματική ρηχότητα μας έβαλε όλους σε μια ηθική περιδίνηση χωρίς τέλος. Και φτάσαμε μέχρι το ναύαρχο με τη φούστα που αυτοστιγματίζεται και καμαρώνει που ξεφτιλίζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας, στρατιωτικού παραστήματος, και απόδοσης τιμής στη σημαία που υπηρετεί!

Αυτός είναι ο πολιτισμός μας κύριοι. Πτωχευμένη διανόηση που δεν σταματά στον κατήφορο γιατί πρώτα απογύμνωσε τον πολιτισμό της από ό, τι πιο χρήσιμο, ευγενικό, όμορφο, από τον χριστιανικό πολιτισμό με τα έντονα στοιχεία του όπως βιώθηκε και συνεχίζει, στην καθ’ ημάς Ανατολή. Οι δικοί σας οι Προτεστάντες μήπως δεν ήταν που αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στο “Ευρωπαϊκό Σύνταγμα” αναφορά στα χριστιανικά θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

Εσείς δεν είστε που φτιάξατε ένα φυλλάδιο και το στείλατε προ 15ετίας στα σχολεία όλης της Γηρασμένης Ηπείρου όπου μνημονεύετε ως επιφανείς προσωπικότητες του πολιτισμού μας τους U2, τους ABBA, τον Ζινεντίν Ζιντάν, μεταξύ άλλων, αλλά όχι τον ιατρό Παπανικολάου, τον καθηγητή του Αϊνστάιν Καραθεοδωρή, τον Ελύτη, τον Σεφέρη ή άλλο Έλληνα των επιστημών ή των τεχνών! Στα χνάρια κι αυτοί των άγνωστων Ελλήνων λόγιων του 15ου-19ου αιώνα.

Η Ευρώπη στην οποία ζούμε αρνήθηκε την Παναγία, τους Αγίους, την Ιερά Παράδοση και τελικά αυτόν τον ίδιο τον Χριστό μας. Και παραδόθηκε στα χέρια αυτών που δεν Τον πίστεψαν και αυτών που διακήρυξαν αναιδώς πως έχουν το δικαίωμα διόρθωσης της Αγίας Γραφής από τυχόν λάθη της κι ας προειδοποίησε ο Κύριος ότι “ιώτα έν ή μία κεραία” δεν θα πειραχτεί από κανέναν αλλιώς, αυτός θα κληθεί ελάχιστος στη βασιλεία των ουρανών.

Ενώ η άθεη, τότε, κομμουνιστική Ρωσία, μετά από 70 χρόνια διωγμών βγήκε αλώβητη γιατί δεν πρόδωσε τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Και αντιστέκεται στη σαρωτική λαίλαπα του δυτικού νεο-ανθρωπισμού!

Πριν πολλά χρόνια, ο μεγάλος άγιος των Σέρβων, Ιουστίνος Πόποβιτς καλούσε την Ευρώπη σε μετάνοια. Επιστροφή στην πίστη των πατέρων μας, την Χριστιανική Ορθόδοξη. Στη Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Αλλιώς,  πυκνό σκοτάδι θα την κάλυπτε και τότε μόνο μιά ευχή θα μπορούσε να της απευθυνθεί

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΥΡΩΠΗ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΔΥΣΗ. Με την οποία, παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν ταίριαζαν τα χνώτα μας!

πηγή

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα